Българският език в правила и задачи

Българският език в правила и задачи

4,90 лв.
С вкл. данък

Българският език в правила и задачи

Автор: Руска Станчева, Весела Михайлова
Брой страници: 88
Година на издаване: 2014
Корици: меки
  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Анотация:

Помагалото за гимназисти и зрелостници предлага:

  • Ясно, кратко и същевременно изчерпателно изложение на основните правописни, пунктуационни и граматични правила.
  • Изключително разнообразни упражнения и тестови задачи, които ще бъдат от полза за гимназистите и особено за зрелостниците, на които предстои полагане на държавен зрелостен изпит по български език и литература.
  • Интересни, съвременни текстове, които провокират любознателността на читателя и развиват уменията му за разбиране на текста и работа с него (план, резюме и анализ на текст).
  • Отговори на упражненията и тестовите задачи.

 

За авторите:

Доц. д-р Руска Събева Станчева е завършила специалността „Славянска филология” в СУ „Св. Климент Охридски”. Постъпва в Института за български език на БАН през 1988 г. като редовен докторант в Секцията за съвременен български език, където работи и досега. През 1994 г. защитава докторска дисертация, а от 2005 г. е доцент. Автор на научни студии и статии в областта на нормата и кодификацията на книжовните езици и по граматика на съвременния български език. 
Преподава езикова култура в Нов български университет. От 1998 г. досега участва в екипи и комисии, ангажирани с разработването на тестове по български език и на оценяването с тях. През 2008 г. създава и оттогава ръководи Тестов център „Бултест Стандарт”, чиято цел е разработването на качествени тестове за образованието и обучението на учители в добри тестови практики.
Член е на авторските екипи на „Нов правописен речник” (2003 г.), „Учебен речник по български език и литература. Термините в обучението от 4. до 12 . клас” (2008 г.), „Обратен речник на българския език” (2011 г.), „Правопис и пунктуация – основни правила” (2011 г.), „Нов правописен речник” (2012 г.), както и на редица помагала за оценяване с тестове по български език и литература за среден и горен курс.

 

 

Весела Василева Михайлова е родена на 4 януари 1963 г. в София. След завършване на специалността славянска филология в СУ „Св. Климент Охридски” започва работа в 30. СОУ „Братя Миладинови” – София, където в момента е главен учител. От 1992 г. е базов учител на СУ „Кл. Охридски”. От 1999 г. насам Весела Михайлова участва в различни екипи, ангажирани с изработването на държавните образователни изисквания за учебно съдържание, на учебни програми, на учебници и учебни помагала по български език. Най-показателни за постиженията на Весела Михайлова като учител новатор са учебниците по български език, в чиито авторски колективи участва: от 1992 г. – учебници за 6., 7., 8. клас; от 2000 г. – учебници за 9., 10., 11., 12., 5. и 6. клас. Повечето от урочните статии и задачите в тези учебници, както и учебните материали в множеството учебни помагала, в които Весела Михайлова участва като автор, са разработени в процеса на практическата ѝ работа като учител, което допринася за тяхната функционалност.

9789540127569
Нов