Отсъствието на героя

Отсъствието на героя

14,00 лв.
С вкл. данък

Отсъствието на героя

Автор: Чарлс Буковски
Година на издаване: 2014
Брой страници: 256
Корици: меки
Размери: 15х21 см
  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

За автора:

Чарлс Буковски (Хенри Чарлз Буковски - на английски: Henry Charles Bukowski - (1920–1994)), прозаик и поет, знаменит представител на бийт-поколението, антиконформист и бунтар, е сред най-тиражираните и превеждани американски автори, а според доста мнения – и най-подражаваният.

Той е романист и публицист, известен с безкомпромисния си, често даже циничен език, любовта си към обществените низини като литературна тема и безразборния си личен и професионален живот.

Роден е на 16 август 1920 в Андернах на Рейн, Германия, кръщелното му име е Хайнрих Карл Буковски. Майка му, Катерина Фет, е германка, а баща му, Хенри Буковски - американски военнослужещ от полски произход. През 1922 г. семейството се мести в Лос Анджелис, Калифорния. Детството на Буковски е трудно. Неговият баща е разносвач на мляко и по това време семейството живее много бедно. Баща му никога не пие, но редовно бие сина си, крещи му и упражнява всякакъв вид тормоз върху него. През пубертета на Буковски се появява изключително силно акне, по цялото си тяло има пъпки, заради които пропуска една година училище. След училище Буковски следва журналистика в Лос Анджелис, от това време датират и първите му литературни опити, които не са много успешни. Много години Буковски сменя нископлатени работи, лежи за кратко в затвора (заради пиянство) и в психиатрия. През 1943 е обявен за физически и психически негоден за военна служба.

През 1947 Буковски се запознава с Джейн Бейкър, с която той живее до началото на 50-те. През 1952 започва работа като пощальон в Американските пощи. През 1955 заради кръвоизлив е приет в болница. След изписването му започва да пише стихове. Края на 1955 се жени за Барбара Фрай, с която се развежда 3 години по-късно. Барбара, която произхожда от заможно семейство, е писателка и едновременно с това издателка на едно малко списание за литература „Harlequin”. В началото на 1958 Буковски отново започва работа в пощите, този път сортира писмата. Неговите преживявания като пощенски служител са описани в романа „Поща” (оригинално заглавие: “Post Office”).

Началото на 60-те Буковски издава стихотворения в списанията „Outsider” и „Open City”. Докато работи в пощата, пише седмична колонка в „Open City”. Една част от разказите са издадени по-късно във формата на книга, озаглавена „Записките на стария мръсник” (“Notes Of A Dirty Old Man”).

През 1964 се ражда дъщерята на Буковски – Марина Луиза Буковски. Той никога не е бил женен за майката на момичето, Франсис Смит. В едно интервю през 2000 Марина (сега Марина Буковски Стоун) изразява много позитивно мнение за баща си и го описва като любящ баща.

През 1969 Буковски напуска пощата и се опитва да се издържа само от писателската си дейност.

Творчеството му наброява около 50 книги – поезия, проза, есеистика, сценарии. С непоносима прямота, виртуозност на перото и страховит хумор той мощно говори за бруталност и секс, за лудост и отхвърленост, за поривите, провалите и отчаянието. Общият тираж на книгите му по света надхвърля 2 милиона. „Отсъствието на героя“ е деветата книга на бележития американец.

В началото на 70-те Буковски има афера с Линда Кинг. За връзката си с Линда Буковски пише в романа си „Жени” (“Women”). През 1977 Буковски се запознава с Линда Лий, с която живее с няколко прекъсвания от 1978 до края на живота си. Те се пренасят заедно в къща в Сан Педро и се женят през 1985. Буковски умира от левкемия на 73 години, през март 1994 в Сан Педро, Калифорния.

9786191780259
Нов