Български тълковен речник

Български тълковен речник

40,00 лв.
С вкл. данък

Български тълковен речник

Автор: Василка Радева
Година на издаване: 2012
Брой страници: 748
Корици: твърди

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Настоящият Български тълковен речник е адресиран към всички, които проявяват интерес към словното богатство на съвременния български език. В него е обхваната предимно общоупотребяваната лексика, чието познаване и правилна употреба в речта са важна предпоставка за изграждане и обогатяване на езиковата култура.

Тълкуването на думите е кратко и пестеливо със стремеж към точно представяне на лексикалното им значение, което прави лесно и удобно използването на еднотомния лексикографски справочник.

Включването на чуждоезиковата лексика, навлязла в българския език през последните десетилетия, дава възможност за осъзнаване на мястото и ролята ù за обогатяване на българската лексика с оглед на употребата ù в речевата практика.

В Речника намират място новите думи и значения, които разкриват динамиката на българската лексикална система, без да се отразяват индивидуалните и оказионални употреби.

Българският тълковен речник е предназначен за всеки носител на българския език, на когото не са безразлични правилното разбиране и точната употреба на думите.

 

Василка Радева е възпитаничка на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, където завършва специалността Българска филология, защитава дисертация и няколко десетилетия чете лекции като хабилитиран преподавател. През 1994 г. ù е присъдено научното звание доктор на филологическите науки.

Израз на научните ù занимания и интереси са не само публикуваните 12 книги и монографии и над 200 научни статии, но и лекционните курсове по българска лексикология и лексикална семантика, фонетика, ареална лингвистика и диалектология, българско и славянско словообразуване.

Била е лектор по български език в Лайпцигския университет (1979–1982), в Свободния университет в Западен Берлин (1989–1992) и гост преподавател в Саарския университет в Саарбрюкен.
Главен редактор е на списание „Българска реч“.

9786191521401
Нов