Сага за Балканската война. Дневник на свещеник Иван Дочев

Сага за Балканската война. Дневник на свещеник Иван Дочев

13,00 лв.
С вкл. данък

Сага за Балканската война. Дневник на свещеник Иван Дочев

Автор: Иван Дочев
Издател: Изток-Запад
Година на издаване: 2012
Корици: меки
Размери: 21х14 см
Тегло: 437 грама

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Иван Дочев е свещеник. Цял живот венчава, кръщава, но и погребва. При грозотата на масовата смърт обаче той ен може да не си зададе въпроса за смисъла на саможертвата. Първоначално пред безименните масови гробове той се утешава с мисълта, че така трябва, че един ден "паметта на тия български герои ще се увековечи с паметници". С подчертано чувство за историчност той иска да убеди себе си, че "свобода винаги с жертви се изкупва". И независимо "колко майки, деца и жени ще се разплачат... България си изпълни дълга към свойте братя македонци и одринци". Колкото повече напредва армията обаче, толкова повече съмненията започват да разяждат вътрешната му убеденост. При вида на цели села, превърнати в лазарети, при сърцераздирателните стонове на стотици младежи той ще напише: "Всички тия са осакатени за свободата на Македония. А дали тя ще им се отплати? Ще видим."

Този оригинален дневник за Балканската война, писан на самия фронт от военния свещеник Иван Дочев, е на изключително жив и четивен език и е поднесен на читателя в неговия оригинален вид, без издателска намеса. Авторът е пряк участник във войната, а хроникираните от него събития са отбелязвани всеки ден без изключение.

Абсолютно автентични са описанията на села в Източна Тракия, които съдържат данни за броя на къщите, особеностите на обичаите и носиите, поведението на населението при навлизането на българските войски.

Особено интересно е описанието на влизането в Одрин - отношението към чуждото културно наследство като джамията на Синан, поведението на турското и гръцкото население в града, срещите с руския консул и др.

В издадената досега литература за Балканските войни няма подобен текст - повечето книги са спомени на военни с преднамерени становища, целящи да защитят определена стратегия.

619152005
Нов