Дзенски трактати

Дзенски трактати

12,00 лв.
С вкл. данък

Дзенски трактати

Автор: Сайчьо, Кукай, Доген
Година на издаване: 2011
Брой страници: 272
Корици: меки
Размери: 14х20.1 см

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

В настоящия сборник са включени трактати от Сайчьо, Кукай и Доген.

Сайчьо, основател на школата Тандай, е представен с трактата 'Гаммон" ("Отправяне на желания към Буда") - първото негово съчинение. В този трактат Сайчьо набелязва основните принципи, които развива в следващите години като ръководител на Тендайшю и идеолог на неговия хейански будизъм, тясно свързан с императорския двор в Хейан.

Кукай, родоначалник на школата Шингон, е представен с трактатите:"Сокувни дзебуцуги" ("Значение на постигането на Буда в истинско тяло") - основният трактат на Кукай. Основната мисъл е изразена в самото название на трактата. Изложени са необходимите компоненти на пътя към постигането на Буда в истинско тяло - шестте велики елемента, четирите мандали, трите тайнства, крайната просветленост.
"Шьоджи джиссоги" ("Значение на Звука, Знака, Истинно съществуващото"). Названието му е взето от втория раздел на Махавайрочанасутра ("...Звук, Знак, Истинно съществуващото в Татхагата - това е както отсъствие на Буда, така и присъствие на Буда...") Основната идея е, че Звукът и Знака са Истинно съществуващи от само себе си' посредством тяхното видоизмение става изложени на учението чрез Дхармакая.
"Унджики" ("Значение на думата Хум"). Названието му е взето от седми раздел на Махавайрочанасутра ("... думата Хум и Истинно съществуващото в Татхагата са катото отсъствие на Буда, така и присъствие на Буда..."). Разглежда се думата Хум като една от най-кратките мантри, включващи всичко истинно съществуващо

Доген (1200 - 1253), основател на Дзен-школата Сото, е представен с трактата "Бендова" (Разсъждения за различаването на Пътя), написан през 1231 г. скоро след завръщането на Доген от Китай в Япония. Доген е един от най-оригиналните японски мислители. За разлика от повечето будитски деятели от онова време, той излагал идеите си предимно на японски език.

 

Съдържание:
Сайчьо
"Отправяне на желания към Буда"
Кукай
"Значение на постигането на Буда в истинско тяло"
"Значение на Знака и на Истинно съществуващото"
"Значение на "Хум"
Доген
"Разсъждения за различаване на пътя"
"Прояви на изначалното, присъщи на всичко състояние"
"Наистина, Сърцето е Буда"
"Битие и време"
"Пробуждане на съзнанието Бодхи"
"Четирите коня"
"Осемте постижения на Великите"

Шамбала ООД
Нов