Лечебните гъби в България

Лечебните гъби в България

38,00 лв.
С вкл. данък

Лечебните гъби в България

55 диворастящи лечебни гъби, които се намират на територията на България

Автор: Владимир Въжаров
Година на издаване: 2013
Брой страници: 367
Корици: меки
Размери: 13.5х23.5 см

Продуктът временно не е наличен!

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Читателите могат да се изненадат, че световно известни лечебни гъби с екзотични наименования като рейши, майтаке, каваратаке и чага се намират в природата на България.

В тази книга-наръчник за диворастящите лечебни гъби у нас за първи път са описани много видове гъби с широк спектър на лечебно действие. Включени са и познати гъби, като акцентът е главно към техните медицински свойства, установени както от народната и традиционната медицина на различни страни по света и от редица съвременни медицински научни изследвания. Наред с изобилната информация, събрана за първи път у нас в една книга, наръчникът съдържа богат и уникален снимков материал, събиран от автора години наред в нашата природа.

Чрез този наръчник бързо и точно могат да се определят повечето видове гъби дори и от хора незапознати с тях. Има точна информация и за тези, които искат да отглеждат лечебни гъби като шийтаке и други в двора си. За всяка гъба са дадени лечебните ѝ свойства и рецепти за приготвяне от нея на лечебни препарати при домашни условия.

 

Невероятен е спектърът на въздействие на лечебните гъби – те са имуно-стимулатори, противоракови, антибактериални, антивирусни, антиоксиданти, антидиабетни, антихипертонични, антихолестеролни и много други. Някои от гъбите са широкоспектърни, а други са полезни само за определени случаи.

 

За разлика от билките, чиито свойствата са добре познати в България, за лечебните качества на богатата ни гъбна флора няма достатъчно познание. Познанието за медицинските качества на гъбите е запазено най-много в Китай и Япония, а съвременната микология и медицина се опитват да го развиват и допълват.

 

„Лечебните гъби в България“ предлага една практична и екзотична разходка в света на нашите диворастящи лечебни гъби, както и в лабораториите по света, които изследват техните уникални свойства.

 

Владимир Въжаров започва да се занимава с гъби още 4 годишен. Спомня си, че когато започнал да ходи за гъби с дядо си, кошницата била по-голяма от него. Неговият дядо  професионално се е занимавал с билки и гъби, а също е и преподавал на заготвители на билки и гъби.Интересът му към гъбите остава за цял живот и той продължава да се занимава както с диворастящи видове, така и с възможностите за култивиране на някои от тях. През последните 6 години той издирва и заснема много видове гъби в нашата природа, някои от които изключително редки, като интересът му се насочва главно към техните лечебни свойства. Част от богатия му снимков материал е публикуван в книгата.

 

БИАНА ООД
978-954-91509-7-1
Нов