- Нов
Вход за съществуващ акаунт Влезте в акаунта си
Нулиране на парола
Нов акаунт-регистрация
Живите пробиотици
Автор: Съни Ламброзо
Издателство: Хомо Футурус
Година на издаване: 2024 г.
Издание: меки корици
Брой страници: 210
Тегло: 200 гр.
Сигурност на личните данни на физически лица
Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.
Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок
„Живите пробиотици“ ще запознае читателите с ползите за здравето от консумацията на ферментирали храни.
През 76 г сл. н. е. римският историк Плиний предполага, че ферментирало мляко облекчава стомашно-чревни инфекции. Всъщност римляните са се възползвали от лечебните ползи от лактоферментирали зеленчуци ползи от лактоферментирали зеленчуци с консумация на кисело зеле. Пътешественикът капитан Кук в края на 18 век е разчитал на киселото зеле за предпазване на своите екипажи от чревни инфекции и заболявания като скорбут, причинен от дефицит на витамин С.
Известните благотворни за здравето ефекти от полезната ферментация произтичат от живата сила, заложена във ферментиралите храни – пробиотиците.
Пробиотиците, което означава „за цял живот“, са живи микроорганизми, които са полезни за здравето и още:
произвеждат витамини, особено от групата на В витамините, като ниацин, биотин, фолиева киселина и пиридоксин, които поддържат и ускоряват скоростта на метаболизма;
детоксикират химикалите;
насърчават растежа на клетките, включително на червените кръвни клетки, които предпазват от анемия;
насърчават функциите на имунната и нервната система.
Пробиотиците увеличават производството на ензими, които подобряват асимилацията и абсорбцията на хранителните вещества от храната, особено на протеини и мазнини. Те са особено полезни за спиране растежа на патогенни микроорганизми, като по този начин съдействат за засилване отговора на имунната система.