• Нов
  • Нов

Произходът на (почти) всичко

20,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Греън Лоутън, Стивън Хокинг

Издателство: Хомо Футурус

Година на издаване: 2019 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 312

Тегло: 385 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Съществуване:

Откъде сме дошли? Защо сме тук? 

Първата книга от поредицата „INSTANT EXPERT“ на престижното американско списание „NEW SCIENTIST“. в съавторство със Стивън Хокинг, се опитва да представи (почти) всичко, което знаме за сътворението и съществуването.

Според племето бошонго от Центрана Африка преди нас е имало само тъмнина, вода и великия бог Бумба. Един ден Бумба получил силни стомашни болки и повърнал Слънцето. Слънцето изпарило част от водата и се появила сушата. Тъй като все още му било зле, Бумба повърнал Луната, звездите, а после леопарда, крокодила, костенурката и най-накрая, хората. 

Този мит за сътворението, подобно на много други, се опитва да отговори на въпросите, които всички си задаваме днес. За щастие, както ще стане ясно, сега имаме средството да предложим отговорите – и това е науката. 

Вселената е породена от Големия взрив и е започнала стремглаво да се разширява. Това разширяване се нарича „инфлация“ и е изключително бързо: вселената удвоява размера си многократно за свръхмалка частица от секундата. 

Инфлацията прави вселената много голяма, много гладка и много плоска. Все пак тя не е напълно гладка: налице са фини промени на едно или друго място. Тези промени вероятно са породили галактиките, звездите и слънчевите системи. 

Ние дължим съществуването си именно на тези промени. Ако ранната вселена е била напълно гладка, не би имало звезди и следователно животът не би могъл да възникне. Ние сме продукт на първичните квантови флуктуации. 

Както ще стане ясно, многото на брой големи загадки остават. Засега все още пълзим към отговорите на хилядолетните въпроси: Откъде сме дошли? И дали сме единствените съществава във вселената, които могат да задават подобни въпроси?

9786192230548

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
14,5 см.
Дебелина
2,5 см.
Тегло
385 гр.