• Нов
  • Нов

Дамян Дамянов: Събрано

25,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Дамян Дамянов

Издателство: Millenium

Година на издаване: 2023 г.

Издание: мека корица

Брой страници: 462

Тегло: 200 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Дамян Дамянов (18.01.1935 – 06.06.1999 г.) е един от най-нежните български лирици. Роден е в Сливен и пише стихове още от ученическите си години, като най-ранните му публикации датират от 1949 г. Първата му стихосбирка „Ако нямаше огън“ излиза през 1958 г., а три години по-късно той завършва българска филология в Софийския университет. Работи като литературен консултант към вестник „Народна младеж“ и като редактор в отдел „Поезия“ на списание „Пламък“. Носител е на редица отличия, сред които званието „Народен деятел на културата“, Димитровска награда, наградата „Иван Вазов“ за цялостно литературно творчество и т.н. На името му е учреден национален конкурс за поезия, а през годините произведенията му неизменно се радват на огромен читателски интерес и са превеждани на руски, украински, унгарски, италиански и др.

Във фокуса на лириката му стоят темите за любовта, страданието и вътрешния свят на човека. Яркият талант, дълбоката душевна енергия и интелектуална искреност, с които се отличава неговият стил, определят заслуженото му място сред доайените на българската литературна класика.

Настоящият том е опит за оригинален и изчерпателен начин да се представи творчеството на Дамян Дамянов в неговата пълнота, дълбоки преживявания и „непрестанен диалог със себе си.“

9789545156076

Информационен лист

Височина
18 см.
Ширина
13 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
200 гр.