• Нов
  • Нов

Операция "Пойнт Бленк" - цел България

12,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Кирил Янев

Издателство: Световит

Година на издаване: 2010 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 264

Тегло: 226 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Новата книга на известния журналист Кирил Янев "Операция "Пойнт Бленк" - цел България" излезе от печат в ИК "Световит" в дните пред 65-ата годишнина от края на Втората световна война. Тя е своеобразен исторически репортаж за времето от декември 1941 г. до подписването на Парижкия мирен договор през 1947 г., през който период България, като сателит на хитлерова Германия, бе във война със страните от антихитлеристката коалиция.

Повествованието започва от 13 декември 1941 г., когато Народното събрание взема решение България да обяви война на САЩ и Англия, през първия сблъсък с англо-американците (1 август 1943 г.), който е победен за българските летци, през кулминацията (17 април 1944 г.) - най-черния ден за защитниците ни на София, до лятото на 1944 г. - един след друг следват разказите за случки и събития, които не бива никога да забравяме. Не един и двама от летците, артилеристите и операторите от противовъздушната ни отбрана се изповядват, че в битката с "летящите крепости" в родното небе са водили "партизански боеве".

Четеш и се питаш, защо толкова малко знаем за "въздушната война" - как се стигна до нея, как се водеше и защо? Още по-малко знаем за плана "Пойнт Бленк", който е бил приведен в действие през лятото на 1943 г. - от 10 юни България попада в оптическия мерник на англо-американците. Започва "площадното бомбардиране", което Чърчил оправдава с тезата си: "Искаш ли да унищожиш нещо, унищожи всичко". Офанзивата е продължила седем месеца, на четири етапа. Чърчил е вярвал, че България ще "поумнее от преподадените й уроци" и залагал все повече на бомбардировките. През това време над 178 градове и села в България са извършени въздушни нападения; над София - 11 масирани удара; бомби са изсипвани над Враца и Дупница, над летището в Карлово; бомби са падали над Пловдив, Плевен, Русе, Калофер, над още много други населени места. Хвърлени са 435 тона бомби - 40 000 на брой! От бомбардировките са загинали 1720 българи, с малки изключения все граждански лица, ранените са 2071 души. Само в столицата са разрушени и опожарени 12 567 сгради, от които 5232 изцяло. Американските и английските ВВС са изгубили над 100 самолета, загинали са 159 офицери и сержанти, в плен са попаднали 329 летци и бордови стрелци.

Нима трябва да забравим унищожените жилищни райони, смъртта на хиляди българи, мъката на осиротелите и бездомните? "Нямаме право да забравим тази война - изповядва Кирил Янев. - Вървях по следите на събитията, питах, разпитвах, записвах, разсъждавах над фактите... Не бях непосредствен наблюдател на събитията, възстанових картината с помощта на свидетелски показания, архивни документи, научни трудове, военни мемоари". Със завидна упоритост през годините и десетилетията авторът е успял да сътвори една изключително обективна книга. С интерес ще очакваме нейното продължение за живота и режима в лагера на английските и американските военнопленници край Шумен - "Земята под нас, небето над нас".

Световит
9789549761835

Информационен лист

Височина
23 см.
Ширина
14 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
226 гр.