Зайченцето бяло/ The Little White Rabbit

30,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Пламен М. Цветанов

Издателство: Златно ключе

Година на издаване: 2023 г.

Издание: меки корици 

Брой страници: 88

Тегло: 429 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

„Зайченцето бяло” звучи за пръв път в ефир през 1946 година по Българското национално радио. Бързо се превръща в една от най-обичаните и емблематични за съвременната българска култура детски песни. Автор на музиката е българският композитор Петър Супел. Автор на текста е поетесата Леда Милева.

Идеята за написването на симфоничната фантазия базирана на популярната тема е на композитора Пламен Цветанов. Симфоничната фантазия е написана по повод 100-годишнината от рождението на Петър Ступел. Написването й е частично финансирано от Национален фонд „Култура” след предложен проект от автора. Произведението е за голям симфоничен оркестър и следва отблизо историята на оригиналната песен, предавайки разказа чрез абстрактния език на музиката.

Един от най-забележителните елементи на тази фантазия е средната част, която демонстрира впечатляващото музикално майсторство на Цветанов. Тя е бароков тип фуга, оркестрирана в неромантичен стил, която не само обръща основната тема на песента огледално, но също така обърнатата тема звучи в минор. Инверсията е точно там, където темата отразява момента, в който малкото зайче разбира, че се е изгубило в тъмната гора.

Симфоничната фантазия „Зайченцето бяло” е впечатляваща и емоционална творба, която прави реверанс към таланта на един от най-известните български творци. Докато оригиналната песен е утвърдена част от българската култура, тази симфонична фантазия добавя ново измерение към историята, като използва абстрактния език на музиката, за да предаде разказа по уникален и въздействащ начин.

***

Пламен М. Цветанов е български пианист и композитор. Роден е на 8 януари 1936 година в град София. Още от ранна възраст проявява музикален талант и по препоръка на композитора Методи Иванов – Мечо започва музикалното си образование едва на тригодишна възраст. Първите си стъпки като пианист прави в класа на проф. Милена Куртева, която по това време е и директор на Средно музикално училище „Л.Пипков” в София. През 1992 година е приет там в класа на прекрасния пианист и педагог Илия Лозанов. През 2004 година е приет в Националната Музикална Академия „проф. Найчо Владигеров” в класа на доц. Борислава Танева, а по-късно продължава при доц. Теодора Несторова Приет е в топ 5 от кандидатите. В Музикалната академия често посещава и часовете на проф. Атанас Куртев. Завършва магистратура през 2009 година.

Комнозиторската си кариера също започва отрано – още в музикалното училище. Бързо се утвърждава с умението и таланта си и през 2004 година пише музиката към спектакъла „Омагьосаният файтон”, който е базиран изцяло върху неговата музика и е посрещнат с огромен успех както в България, така и по света. Музиката на младия композитор получава заслужени овации и признание. Това му отваря вратите към киното и театъра и води до множество композиции за сцената и екрана. Пламен Цветанов е автор на музиката към 18 анимационни филма, два игрални филма, 20 театрални постановки, един мюзикъл и редица клавирни произведения. През 2006 година е поканен да напише музиката към дигиталната презентация за приемането на България в Европейския съюз.

Пламен е доказан пианист с богата концертна дейност, както в България, така и по света. Носител е на награди от национални и международни конкурси за пиано и композиция.

Златно ключе
9790720357003

Информационен лист

Височина
30 см.
Ширина
23 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
429 гр.