• Нов
  • Нов

Златни пикели. Оскарите в алпинизма

89,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Давид Шамбр, Клод Гардиен

Година на издаване: 2023 г.

Издание: твърди корици

Брой страници: 368

Тегло: 1956 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

„Златни пикели – Оскарите в алпинизма“ е преводното и допълнено за България издание на „Piolets d’or“.

Автори: Давид Шамбр и Клод Гардиен

Превод : Момчил Дамянов

Изданието прави вълнуваща ретроспекция на най-красивите, трудни и въплъщаващи духа на модерния алпинизъм изкачвания в планините на света, от 1991 г. до днес. Ще прочетем спиращи дъха истории за преодоляване на считани за невъзможни ледопади, стени, алпийски ръбове и достигнати върхове в Хималаите, Каракорум, Памир, Алпите, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония, истории за оцеляване и за надмогване на страха, затаил се в сърцата и на най-смелите.

„С предговор от Виктор Сондърс (президент на British Alpine Club) и под редакцията на Катрин Дестивел (една от емблемите на женското катерене и алпинизъм и създател на издателството Les Editions du Mont Blanc), книгата „Piolets d’Or“ е вероятно единственият труд, който обобщава историята на съвременния алпинизъм. Книгата, написана от David Chambre и Claude Gardien, представя всички забележителни изкачвания и подвизи през последните тридесет години и припомня заслугите на мнозина други, тъй като авторите създават и категория „забравените златни пикели“ към официалните „Златни пикели“ и пикелите за кариера. Касае се за издание с изключителна иконография, включваща и картография на маршрутите на златните пикели“.

– Alpine Mag, 2021, Jocelyn Chavy

***

„Златни пикели“, като събитие, възхваляват навлизането на лекия алпийски стил в Хималаите, като акцентът е основно върху постижението, а „коректния“ стил става предварително условие. От 2009 г. насам събитието заживява под името „Златни пикели“, в множествено число, с възможността да бъдат награждавани повече от едно изкачвания за годината, с вкарването на една нова „награда за цялостен принос“ и категорично в полза на чистия алпийски стил.

„Златни пикели“ – това са историите на над 120 изключителни алпинисти и катерачи от Словения, Полша, Чехия, Австрия, Германия, Италия, Франция, Русия, Казахстан, Испания, Унгария, Норвегия, Обединеното кралство, САЩ, Нова Зеландия и Япония, дръзнали да изкачат над 60 върха и премиерни Биг Уол маршрута в Хималаите, Каракорум, Памир, Алпите, Аляска, Гренландия, Йосемити и Патагония. Всяка година тези награди оценяват и възнаграждават вкуса към приключението, смелостта и откривателския порив, граничещ с изкуство, при изкачване на най-красивите върхове. Това е празник на алпинизма.

„Златни пикели“ отдават значение на откривателската страна, минималното използване на помощни средства за достъп, отношение към местната общност, лекия стил на изкачване в алпийски терен, духа на свръзката, споделянето и солидарността, като се подчертава красотата на индивидуалния или колективен акт. Познатите ни тежки експедиции са изключени, както и „атлетизма в планината“ – бързите повторения на добре познати маршрути.

***

Над 60 изключителни алпийски изкачвания, осъществени от над 120 алпиниста.

368 страници, илюстрирани с над 420 авторски снимки.

9789549220681

Информационен лист

Височина
28 см.
Ширина
24 см.
Дебелина
2 см.
1956 гр.