Дантелата: Културни технологии и социални практики

25,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Бистра Писанчева

Издателство: УИ "Св. Климент Охридски" 

Година: 2022 г.

Издание: Мека корица

Брой страници: 308

Тегло: 500 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Дантелата не изпълнява конкретна материална функция. Създадена като предмет за разкош, тя има естетическо предназначение, маркира регионални различия в облеклото и му придава ясно откроена означаваща функция. В миналото правенето на дантела е занаят, практикуван от хиляди плетачки в продължение на векове, за да се осигури материал за украса на дрехите и домовете на заможните аристократи, за отличаване на привилегированата класа. В съвремието правенето на дантела се дефинира като хоби и приложно изкуство.

Представянето на идеята за дантела не само като история на практикуването или като анализ на създадените изделия, а също като актуална в съвремието културна практика би привлякло вниманието на по-широк кръг от изследователи. Като се подхожда по необичаен начин към темата, се увеличава шансът за добиване на по-широка популярност на проблема с оцеляването на старинните занаяти и изкуства. Това прави възможна комуникацията извън обичайните общности, за да се увеличат носителите на това умение, които да поддържат развитието живо и така да се запази тази част от нематериалното културно наследство на човечеството.

Обект на изследването са хората, които правят дантела. Трябва да се уточни, че когато в текста се говори за „дантела“, това предполага изделие, направено с технологията „плетене на дантела на совалки“, или „совалкова дантела“, известна в България като „калоферска“ или „брюкселска“. При тази технология нишките се преплитат, водени от совалки, и се получава материя, близка до текстила. Когато се споменава дантела, произведена с друга технология, това винаги ще е уточнено с посочване на типа на работа за създаването ѝ.

В представената накратко история на възникването и развитието на технологията на совалковата дантела, просъществувала в множество култури, се откроява основната ѝ историческа характеристика, а именно движението, промяната. Следвайки развитието на стиловете във всички проявления на изкуството, дантелата заема различно място и все по-голямо пространство в облеклото, в по-късни периоди преминава от дрехата в интериора, а днес се извежда от дома и се прилага в градската среда.

9789540755274

Информационен лист

Височина
23 см.
Ширина
16 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
500 гр.