Баба Яга снесла яйце

Баба Яга снесла яйце

Баба Яга снесла яйце

Автор: Дубравка Угрешич
Година на издаване: 2014
Брой страници: 332
Корици: меки
Размери: 14х21 см

Продуктът не е наличен!
  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Анотация:

Хърватската писателка Дубравка Угрешич /1949/ е добре позната на българските читатели, но освен с романите и есеистичните ѝ сборници, в съзнанието на нейните почитатели името ѝ е свързано с още два факта - българските ѝ корени и процесът срещу хърватските "вещици" през 1992 г., обвинил пет хърватски интелектуалки в национална измяна и довел до нейното доброволно изгнаничество.

Тези две теми откриваме и в романа "Баба Яга снесла яйце". Авторката разделя книгата на три части и в тях по различен начин представя фигурата на вещицата от славянската митология, а докато ни въвлича неусетно в дебрите на вълшебната приказка, тя си разчиства сметките с едно от господстващите табута на нашето съвремие - табуто върху старостта и смъртта.

Нестандартният подход към темата, забавна смесица от фолклор, феминизъм, текстови анализи, политика и пътепис, донася на Дубравка Угрешич американската литературна награда James Tiptree, присъдена през 2010 година като поредно признание за безспорния ѝ талант.

 

За авторката:

Дубравка Угрешич (българка по майчина линия) е родена на 27 март 1949 г. в гр. Кутина. Завършва литература в Загребския университет, работи като научен сътрудник в Института за литературна наука в Загреб. Писателската си кариера започва с книгите за деца "Малкият пламък" (1971) и "Филип и сречица" (1976). Следват романите ѝ "Поза за проза" (1978), "Щефица Цвек в лапите на живота" (1981), "Животът е приказка" (1983), "Форсиране на романа река" (1988), сборниците есета "Нова руска проза" (1980), "Американски речник" (1993), "Култура на лъжата" (1996), "Четенето забранено", "Музеят на безусловната капитулация" (1998). Д. Угрешич е и съставител на излязлата през 1988 г. "Антология на алтернативната руска проза", както и автор на киносценариите "В лапите на живота" и "За щастието са нужни трима". През последните години Д. Угрешич преподава съвременна руска и средноевропейска литература в редица европейски и американски университети. Книгите на Дубравка Угрешич са преведени на почти всички европейски езици и са награждавани с редица международни награди: годишната швейцарска награда за най-добра есеистична книга "Charles Veillon" (1996), холандската награда "Verzetsprijs" (1997), австрийската награда за европейска литература "Osterrechischen Staatspreis fur Europaische Literatur" (1999), германската награда за есеистика "Хайнрих Ман" (2000), италианската награда "Premio Feronio" (2004) и наградата на английския ПЕН-център за преводна литература и за най-новия ѝ роман "Министерство на болката" (2005).

Панорама
9789549655742
Нов