Окати думи. Избрани стихове (двуезично издание)

22,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Подбор и превод от руски Владимир Морзоханов

Издателство: Ерго

Година на издаване: 2023 г.

Издание: твърди корици 

Брой страници: 588 

Тегло: 747 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Юнна Петровна Мориц, един от най-значимите световни поети през последните повече от шест десетилетия, е родена на 2 юни 1937 г. в Киев. Предците ?, както много други евреи, са били изгонени от Испания преди векове, живели са в Германия и накрая са се установили в Русия.

През десетилетията стиховете ? са високо ценени от многобройните й читатели, сред които и такива значими творци и интелектуалци като Анна Ахматова, Дмитрий Лихачов, Михаил Гаспаров, Булат Окуджава, Йосиф Бродски и много други. Днес тя е удостоена и с много хули от псевдолибералните колегиални среди, както в съветско време – с доноси, пак от свои колеги.

За свои спътници, съвременници, учители тя смята Омир и Данте, Пушкин и цар Соломон (предполагаемия автор на “Песен на песните”), Андрей Платонов и Томас Ман, античните гръцки и римски поети, Гьоте и Уан Уей, Волтер и св. Августин, Блок, Пастернак, Ахматова, Цветаева, Манделщам, Заболоцки.

Освен поезия Юнна Мориц твори и своеобразна, умна и ост­роумна, невротично-маниерна и претенциозна проза. Включеният в този том прекрасен, чист и трогателен разказ съществено се различава по дух и стил от повечето й други прози.

Многобройните ? много талантливи рисунки – цветни и черно-бели – имат сходни с прозата ? характеристики. Но някои от рисунките ? с туш притежават истинско изящество, а тези с угарки и пепел от цигари – потресаващ драматизъм.

По стихове на Юнна Мориц са създадени доста песни – най-популярни, включително и у нас, бяха тези на Татяна и Сергей Никитини.

След 1985 г. Юнна Мориц е имала множество авторски ве`чери на фестивали на поезията в Лондон, Кембридж, Ротердам, Торонто, Филделфия и др.

Носител е на наградата на името на акад. А. Сахаров “за гражданско писателско мъжество”, наградата на името на Антон Делвиг, наградите “Триумф” (Русия) и “Златна роза” (Италия).

Стиховете ? са преведени на десетки езици по целия свят.

Макар донякъде противоречиво и не съвсем равно по качес­тво, творчеството на Юнна Мориц съдържа толкова много несъмнени шедьоври и ни разкрива толкова дълбоки и високи духовни пространства, че можем само да сме благодарни на този най-голям поет на нашето време за благородните грижа и подкрепа, които оказва на нашите душа, ум и дух.

9786192590628

Информационен лист

Височина
19 см.
Ширина
17 см.
Тегло
747 гр.