• Нов
  • Нов

Варницата

16,90 лв.
С вкл. данък

Автор: Томас Бернхард

Издателство: Атлантис - КЛ

Година на издаване: 2021 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 224

Тегло: 259 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

През нощта на 24 срещу 25 декември Конрад застрелва своята съпруга, прикована от години към инвалидния си стол. Два дни по-късно полицията го открива, премръзнал и безсловесен, в ямата за течен тор зад варницата и го отвежда без никаква съпротива от негова страна.

В своя роман Томас Бернхард търси обяснение за това жестоко деяние. Реконструкцията на събитията ни отвежда в една изоставена варница, където Конрад се оттегля с жена си с намерението да запише своята студия за човешкия слух. Тази студия от години „витае“ в главата му, но на Конрад все нещо му пречи „да излее съдържанието на главата си върху хартията“. За тази цел той буквално малтретира всекидневно красивата си някога съпруга с експерименти за различни тонове и звуци до момента, в който напрежението между двамата катастрофално ескалира.

Засядащата в гърлото история за един излязъл от обичайния обществен коловоз интелектуалец, за един „високоинтелигентен душевноболен“ (според любимото определение на жена му) превръща „Варницата“ във вопъл на мислещата, творческа личност, изпаднала в безизходица, която води до непоправимото..

"Варницата е забележителен роман, вероятно най-радикалната и най-съвършена в езиково отношение творба на Бернхард.“

Раймунд Фелингер

„Навлезеш ли веднъж в света на Томас Бернхард, от него няма изтръгване. Ако не беше си отишъл без време от живота, той отдавна щеше да е заел полагащото му се място на нобеловия литературен трон. “

Петер Хам

9789549621792

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
13 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
259 гр.