• Нов
  • Нов

Бафомет

16,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Пиер Клосовски

Издателство: Критика и хуманизъм

Година на издаване: 2015 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 222

Тегло: 275 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Пиер Клосовски /1905-2001/ е роден в Париж, в артистично и аристократично семейство с полски произход. Една от първите литературни смелости на младия Клосовски е съучастието с поета Пиер Жан Жув в превод на поезия от Хьолдерлин.

Запознава се с Жорж Батай, с когото оттам насетне го свързва дълбоко приятелство. Двамата са сред създателите на прочула се група, наречена Колеж по социология.

В "Бафомет" Клосовски причудливо тълкува легендата за наказаните рицари тамплиери, но - в отвъдното. Под андрогинната форма на Бафомет - странно същество, исторически присъстващо в отколешни и често злокобни митологии /дали не става дума за друго име на дяволското?/, се появява... Света Тереза Авилска! Под формата на мравояд и в трудна за определяне смес с император Фридрих Антихриста в сюжета се включва... Ницше! Това са само някои от "действащите лица", доколкото тази дума е уместна за разказ, който се разгръща между "дихания", напуснали телата си, разговарящи през библейски мотиви, теологични терзания, гностични идеи - при това странно пропити с еротика до перверзност. Грандиозната ерудиция на автора е вперганат в забавна игра по гтраниците на самото формиране/ разпадане на литературното и на езика.

9789545871887

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
14 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
275 гр.