• Нов
  • Нов

Изкуството на пожара

8,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Николае Опришан

Издателство: Авангард принт

Година на издаване: 2015 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 100

Тегло: 146 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Натрупани страсти и внезапни метафори клокочат в гърлото на стихотворенията и избутват нагоре думите и образите. Усещането е, че поезията на Николае Опришан е толкова гъсто и динамично заредена с образи и състояния, че авторът – съзнателно или не, се опитва да ги изведе навън, а те в някаква по своему подредена безреда се трупат пред вратата, докато се разберат коя първа да изскочи навън. Така мащабното платно, което авторът тъче или по-скоро бродира като средновековен създател на гоблени, става още по-ярко, бодовете са плътно един до друг, като плътна езерна вода през пролетта, наподобяваща онези мистични води на вълшебните езера, които крият в диплите си неразгадаеми тайни.

В чупливите забранени светове на Николае Опришан енигмата е втора същност – но тя не е обичайната приказна загадка, а по-скоро е начин авторът да предложи на своя читател възможността сам да избере кое и как да го докосне най-силно и сам да си доизгради редицата от гледки и емоции във всяко от стихотворенията.

Впечатлява и това, че тъкмо в тази своя книга, с която за първи път излиза пред българските читатели (тя е третата, издадена от автора в Румъния), всички стихотворения всъщност съставят едно цяло – едно еклектично, разнопосочно, бодливо цяло, със стърчащи ъгли, ръбове и клони, за които мисълта на читателя се закача, за да надникне оттам в другите, скритите потайни кътчета на душата.

9789543372867

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
13 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
146 гр.