Фабрика за трансджендър детето

20,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Каролин Елиашеф, Селин Масон

Издателство: Център за психосоциална подкрепа

Година на издаване: 2023 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 120

Тегло: 134 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Какво казва едно дете, когато говори, че не се чувства добре в своето тяло на момче или на момиче? А какво казва един юноша?

Кой трябва да бъде слушан? Как да се даде думата на детето и двамата му родители? Имат ли някаква дума специалистите – ендокринолози, психиатри, психолози, психоаналиици? Медицината се опитва да отговори по един категоричен начин на въпросите поставени от детето и юношата – тя си служи с диагнози и предлага медикаментозна терапия.

„През последните десет и повече години както в САЩ, така и в Европа, се наблюдава безпрецедентен взрив на исканията за смяна на пола сред деца и юноши. В зависимост от страните, за период от 10–15 години диагнозата „полова* дисфория“, отразяваща чувството за несъответствие между пола по рождение и пола, в който човек „се чувства“, се е увеличила с 1000 до 4000%“, пишат Каролин Елиашев и Селин Масон.

Отговорно и важно е как нашето поколение ще подеме тези въпроси, как ще се опита да отговори и най-вече как ще осигури пространство за словото, което засяга тялото и поставя етични въпроси. Трябва ли да се блокира медикаментозно хормоналното развитие на детето? Можем ли да разглеждаме детското желание „да бъда от другия пол“ като фантазъм произхождащ от опознаването на собствения пол, от въображението, от отношенията с братята и сестрите с приятелите и връстниците?

Следвайки тази посока авторите пишат: „Тялото и психиката са дълбоко свързани и не съществува едностранен и незабавен отговор на един психически проблем. Затова е много важно да съхраним възможността за дългосрочен подход. Не е ли по-разумно да умеем да изчакваме, докато тези млади хора достигнат необходимата възраст, за да се гарантира способността им за зрели разсъждения? Нека се замислим върху написаното от Доналд Уиникът: „Самият живот е терапията, която има смисъл“.

Това е книга за лекари, психолози, психотерапевти, пихоаналитици, съдии, адвокати, социални работници и всички, които приемат деца, юноши и родители в различен контекст. Те са отговорни за това да дадат думата на всеки, но и за думите които ще кажат, както и за действията, които ще предприемат.

9786199065389

Информационен лист

Височина
21 см.
Ширина
14 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
134 гр.