• Нов
  • Нов

Естетическото. Избрани текстове

20,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Роман Ингарден

Издателство: Критика и хуманизъм

Година на издаване: 2020 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 238

Тегло: 289 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Роман Ингарден е сред големите философи на ХХ век. Бъдещето му се предначертава от доктората му при Едмунд Хусерл – бъдеще на един от най-ярките европейски феноменолози. Съвместната му работа с Хусерл и с някои от най-бляскавите му ученици като Мартин Хайдегер и Едит Щайн продължава десетилетия.

Ингарден е особено влиятелен с развитието на феноменологичната философия в естетиката, където лансира идеята за произведението на изкуството като интенционален обект. Тя успява да превъзмогне противоречието между субективизма и обективизма в естетиката, а и да предугади същностни тенденции развитието на съвременното изкуство.

Ключови теоретични текстове на Ингарден са включени в настоящия сборник, но той цели да го представи многостранно като естетик. Ето защо, макар че неговата сила е във философската естетика, където през разговора за произведението на изкуството се интерпретират общи философски проблеми, тук е отделено място и на конкретни анализи на отделни жанрове (литература, музика, кино), където чрез разплитане на привидно малки проблеми се предлагат оригинални отговори на фундаментални въпроси.

9789545872365

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
14 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
289 гр.