• Нов
  • Нов

Генезис на западния рационализъм

33,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Макс Вебер

Издателство: Критика и хуманизъм

Година на издаване: 2019 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 386

Тегло: 464 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Обединяващото заглавие на включените в книгата студии на Макс Вебер е избрано от съставителя. То изразява основния акцент на сборника: „западен рационализъм“ посочва изследователския интерес на Вебер, а „генезис“ препраща към начина, по който Вебер следва този интерес – както методологията му, така и онези културни значения, които той разкрива като притежаващи различна тежест за формирането на западния рационализъм. „Западен рационализъм“, от друга страна, обозначава рационализиране на всички аспекти на живота – при неутрализиране на всякаква финална ценност.

Подбраните представителни текстове анализират в различни перспективи тези процеси на всеобщото рационализиране, проследявайки напрежението между различни светови сфери: религиозна, стопанска, еротична, политическа, научна, сфера на изкуството.

Макар да е вярно, че живеем в „не-Веберово време“, Веберовите принципи на генеалогична работа продължават да бъдат значим ресурс за разбирането на нашето настояще. В този смисъл текстовете в книгата са важни не просто за студенти и изследователи, а за всеки, който се интересува от повече и различни перспективи към схващането на своето „днес“.

Съдържание на книгата: (1) Генезисът на рационализма като изследователска задача, предговор от съставителя проф. Кольо Коев; (2) Основни социологически понятия; (3)

Учението за пределната полезност и „психофизичният основен закон“; (4)

Западният свят и всеобщото рационализиране на живота; (5)

Антикритична равносметка относно „Духът на капитализма“; (6) Религиозен хабитус и рационализиране на образа на света; (7) Китайските литерати; (8)

Теория за степените и посоките на религиозното отхвърляне на света; (9)

Фарисеите.

9789545872228

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
14 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
464 гр.