• Нов
  • Нов

Нов речник на личните имена у българите

30,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Пенка Радева

Издателство: Проф. Марин Дринов

Година на издаване: 2019 г.

Издание: твърди корици

Брой страници: 456

Тегло: 630 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Проф. д-p Пенка Радева е дългогодишен преподавател във Великотърновския университет. Научните й инте¬реси са главно в областта на съвременния български език. Автор е на монографии, сборници със статии, учебници, помагала и речници за студенти и ученици. Предлаганият „Нов речник на личните имена у българи¬те" обобщава резултатите от досегашните й изслед¬вания върху българската антропонимия, намерили място в книгите „От А до Я. Имената на българите" (в съавт., 1985), „Имената на българите. Домашни имена. Заети имена. Празничнокалендарен именник" (в съавт., 2005), „Личното име - между традицията и съвремен¬ността" (2015) и др.

„Нов речник на личните имена у българите" представя именния фонд на нашия народ, граден хилядолетия и ползван в основната си част до наши дни. Предназначен е на първо място за младите, на които предстои да създадат потомство и да направят своя избор между традицията и модата в именуването. Той е за всички, които се интересуват от антропонимията или се нуж¬даят от справка за конкретни лични имена. За тези, които са без филологическа подготовка. Речникът включва нужната лингвистична, социокултурна и историческа информация, свързана с научното, съвре¬менно осмисляне на имеобразуването и именуването в езиков и извънезиков контекст.

Надяваме се изданието да удовлетвори необходимост¬та от актуален научнопопулярен справочник по антро¬понимия, какъвто на книжния пазар у нас липсва вече няколко десетилетия.

9789543229963

Информационен лист

Височина
23 см.
Ширина
16 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
630 гр.