Методика за разследване и разкриване на организирана престъпност

12,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Ана Андонова

Издателство: За буквите - О Писменехь

Година на издаване: 2022 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 142

Тегло: 200 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Още във въведението е заявена претенцията си да изясни същността и съдържанието на понятията „организация на информацията“ и „управление на информацията“.

В монографията е представена немалка част от съществуващата на български и на руски език литература по темата. Със събрания и представен списък от трудове, но и от нормативни актове, се дава възможност да се изясни „криминалистическият модел на организираната престъпна дейност“, моделът на т. нар. „криминалистическо познание на престъплението“, след което въвежда и т. нар. „алгоритъм на разследването“.

С подготвеното за публикуване научно изследване са поставени няколко значими цели:

  • да опише процеса на алгоритмизация на разследването;
  • да разкрие механизма на протичане на отделния вид престъпление, извършено от организирана престъпна група;
  • да покаже начините за превенция на този вид престъпна дейност;
  • да направи научнообосновани предложения за ролята и ефективното приложение на криминалистическите операции за разследване и разкриване на формите на организирана престъпна дейност на територията на Република България.

Освен въвеждаща част, монографията включва в съдържанието си и три глави с изводи след всяка от тях, заключение и приложения.

Първа глава разглежда същността на криминалистическите операции и ролята им в разследването на престъпленията. Последователно са разкрити основните дефиниции и характеристики за тях, с което се постига разграничаване от сходните понятия. Особен интерес представлява изложението върху логическите, психологическите, методологическите и организационните основи на криминалистическите операции. Тази част на теоретичното изследване закономерно завършва с формулиране на редица принципи за тяхната подготовка, както и етапите за провеждането им.

Втора глава анализира особеностите в разследването на организираната престъпна дейност и приложението на криминалистическите операции в нея. Авторката изтъква, че в сравнение с престъпната организация и с обикновената престъпна група, организираната престъпна група е строго йерархична, по-устойчива във времето и всичките участници действат само и единствено при пряк умисъл. Подробно изброени са нейните белези. Главата завършва със структурен и функционален модел на организираната престъпна дейност и списък на типичните следствени ситуации при разследването .

В трета глава са потърсени и намерени връзки и взаимозависимости между организираната престъпна дейност и националната сигурност. Акцент е поставен върху влиянието на политическата нестабилност, рисковете и заплахите през последните години, включително пандемията от Covid-19. Интерпретацията на авторът включва обширни позовавания и препратки към изследванията на няколко от известните български анализатори по темата. В края на главата и монографията тя намира място за така актуалния „Македонски въпрос“, но и за финансирането и дори създаването на нови религиозни общности.

Важен приносен момент в тази монография носи широкият кръг въпроси, свързани с теорeтичните основи на криминалистическите операции и разследването на организираната престъпна дейност, пречупени през призмата на българското национално право и процесуална практика, което представлява новост и отличава този труд от други публикации по темата. Интерес представлява и интердисциплинарният подход.

9786191855575