• Нов
  • Нов

Антични котви от колекцията на Националния исторически музей

15,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Иван Христов

Издателство: Национален исторически музей

Година на издаване: 2017 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 64

Тегло: 234 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Първите паметници, свързани с древно корабоплаване по Западното Черноморие, постъпват в колекцията на Националния исторически музей (НИМ) през далечната 1978 г. Това са каменни котви и щок, открити по време на редовна археологическа експедиция в района на нос Калиакра. Предметите са намерени от Божидар Димитров само на 3 метра дълбочина в подветрената страна на черноморския нос.

През следващите десетилетия до 2012 г. сбирката с "морски" предмети нараства до 155 броя. Безспорно, най-голяма заслуга за окомплектоването на колекцията от каменни и елементи от дървени антични котви има именно проф. д-р Божидар Димитров. Неговите първи открития са документирани още през 1967 г., когато заедно с художника Александър Денков откриват две каменни котви в акваторията на остров Св. Св. Кирик и Юлита (Лазаров 1975, 43). От 1987 г. започват и първите подводни експедиции на НИМ в района на гр. Созопол, свързани с откриването на десетки цели котви и щокове.

Настоящият каталог е първи опит да се представи богатството в българските музеи от паметници на морската култура корабоплаване.

9786199077863

Информационен лист

Височина
23 см.
Ширина
16 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
234 гр.