• Нов
  • Нов

Петър Богдан. За древността на бащината земя и за българските дела

18,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Цветан Василев

Издателство: УИ "Св. Климент Охридски"

Година на издаване: 2020 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 160

Тегло: 392 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Първият том е критично издание на латинския текст с превод и коментар. Въведението представя основните принципи на изданието, които са съобразени с факта, че това е единственият ръкопис на съчинението, открит до този момент. Запазени са някои особености на ортография га, други са осъвременени за удобство на съвременния читател. Идентифицирани са литературните и най-важниге документални източници, в коментара са представени реалните от исторически и филологически характер, необходими за пълноценния прочит на трактата.

Том 2:

Този труд, писан малко по малко във времето между толкова многобройните ни занимания, свързани с нашата длъжност, ти, благочестиви читателю, приеми с радост заради своята доброта и прости нашите пропуски, като не забравяш, че ние сме една скромна особа. Пребъдвай в Онзи, Който разрушава оковите на смъртта!

Петър Богдан

Вторият том представя палеографски, текстологични и езикови данни за историческия трактат на Петър Богдан според преписа, издаден в първия том. Особеностите на почерка навеждат по-скоро към извода, че ръкописът не е дело на своя автор, а на преписвач. Анализът на източниците ни показва смайващото многообразие на използваната за целите на трактата допълнителна литература от Античността до съвременния за автора период, включваща литературни съчинения, географски карти, документи и лична кореспонденция. Така историческият трактат се разкрива пред нас не само като оригинален научен труд в модерния смисъл на думата, но и като синтезирано обобщение на архипастирския и житейския опит на духовника, интелектуалеца и латиниста Петър Богдан.

***

Цветан Василев е доктор по класически езици на Софийския университет „Св. Климент Охридски", катедра „Класическа филология". Научните му интереси са в областта на средновековния гръцки и латински език.

9789540750538

Информационен лист

Височина
24 см.
Ширина
17 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
392 гр.