• Нов
  • Нов

Анжуйските владения на Балканите (XIII - XIVв.)

25,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Никола Дюлгеров

Издателство: УИ "Св. Климент Охридски"

Година на издаване: 2021 г.

Издание: твърди корици

Брой страници: 374

Тегло: 950 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Книгата проследява основните етапи в изграждането на „империята“ на Шарл I, основател на Анжуйската династия. Накратко са представени политическото развитие и административното устройство на преминалите под управлението му територии в Западна Европа и Средиземноморието. Изследването се фокусира върху балканските владения на династията, които обхващат част от земите на днешните Гърция и Албания. Проследяват се в сравнителен план политическото развитие, структурата на властта, териториалният обхват, военната организация, както и установената в тези владения феодална йерархия.

В книгата се разкрива степента, в която факторите на държавността са повлияни от западноевропейските традиции, Византия и балканските ѝ съседи. Представени са различните аспекти от взаимоотношенията между „франките“ и местното население и свързаните с тях процеси на интеграция към западния обществено-политически модел. Показани са общите тенденции и приликите в развитието на тези балкански региони, както и специфичните особености на всеки поотделно, като се разкриват основните причини, довели до тяхното съществуване.

Д-р Никола Дюлгеров е роден във Варна. Възпитаник е на Френската езикова гимназия в морския град. Завършва специалност „История“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2004 г. специализира в Янинския университет, Гърция. Учител по история в IX френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ла мартин“ в София (2006 – 2012). През 2007 г. защитава докторска дисертация, а от 2010 г. е преподавател по средновековна история в Алма матер. Научните му интереси са насочени към латинските държави и владения на Балканите и страните от Средиземноморието.

9789540752884

Информационен лист

Височина
23 см.
Ширина
16 см.
Дебелина
5 см.
Тегло
950 гр.