• -3,00 лв.
  • Нов
  • -3,00 лв.
  • Нов

Райкя. Биографичен роман за Райна Княгиня

17,99 лв.
14,99 лв. Спести 3,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Йорданка Маринова

Издателство: ИвиПет

Година на издаване: 2020 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 360

Тегло: 405 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Райкя е истинското име на Райна Княгиня. Новата книга на авторката на „Кралицата на краставиците“ Йорданка Маринова е нейната първа романизирана биография. Повествованието създава богата картина на времето, в което Райкя живее, и разказва в детайли за известни личности и събития, както и за някои, останали встрани досега.

Вниманието е насочено изцяло към Райкя – толкова знайна и толкова непозната все пак. Изграденият образ е апотеоз на жената, българката, с нейния неподвластен на времето всеотдаен патриотизъм и присъщ героизъм, с нейната способност да извърви докрай пътя, който сама е избрала за правилен, без да се прекърши от трудностите. Символ на тази българка става Райкя.

Райна Княгиня се свързва исторически единствено с ушиването на бунтовническото знаме, а романът „Райкя“ извайва нейната човешка същност – духовно богата, морално извисена, силна, справедлива, скромна, мъдра. Истинска. Райкя е Княгинята, която народът поставя на пиедестал и я величае, когато му е нужна знаменоска, а след това я забравя и допуска тя да живее в страдание и мизерия. Единствено Райкя нито за миг не се отказва от дадената ѝ почест и я отстоява до последната си дума.

Романът „Райкя“ е вълнуващо, динамично написано, богато и безценно помагало да се изрази закъсняло признание към една от най-великите българки.

 

„За великите хора в историята са написани много книги. За великите българи – не толкова много. Написах книгата, която мисля, че дължим на Райкя, всеизвестна като Райна Княгиня. Казах истината за нея, човешката истина. Казаха я така, както я виждам аз. Ще се радвам, ако харесате книгата ми и я дадете и на други, за да я прочетат. Ще се радвам и ако не я харесате и напишете ваша книга за Райкя. Направете го. Райкя го заслужава. Тя е заслужила толкова много, а е получила толкова малко. Животът ѝ се разделя на три основни периода – прави каквото трябва, прави каквото можеш, направи и това, което не можеш. И тя го прави. Мълчаливо, щедро, гениално и скромно. Можела е да бъде активистка за правата на жените в Америка или една от първите лекарки в Европа, или руска дворянска снаха, или придворна дама в България. Но е избрала да бъде „само“ това – Райна, Княгиня Българска. Направила е избора си и е имала силата и волята да го следва докрай. Колко от нас могат да се похвалят с това? Благодаря ви, че взехте книгата ми в ръце и отделихте време, за да прочетете това послание. Така си спомнихте поне за минута за Райна Княгиня.“

Йорданка Маринова

ИвиПет
9786197525045

Информационен лист

Височина
21 см.
Ширина
14 см.
Тегло
405 гр.