Музейната мрежа в България. Последните двадесет години 1989 – 2012 г.

18,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Соня Пенкова

Издателство: Национален военноисторически музей

Година на издаване: 2022 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 269

Тегло: 450 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Монографията „Музейната мрежа в България. Последните двадесет години 1989 – 2012 г.“ е опит да се създаде представа за музейната мрежа и измененията, настъпили в нея след 1989 г., да се класифицират нейните видове и да се систематизират определящите я характеристики.

Водещо в книгата е разбирането, че музейната мрежа не е имагинерно понятие, независимо от съществуващите формални определения и класификации, а жив и променящ се организъм, изпитващ влиянието на много фактори, които са в основата на неговото развитие, на неговите времеви деформации и трайни постижения. Осмислен е основополагащият за науката музеология термин „музейна мрежа“ – не просто като дефиниция, а като начини на възникване, определящи характеристики и класификация, даващи отговор, коя част от състоянието на съвременната българската музейна мрежа е плод на генетични дадености и коя на недоизживяно минало.

Авторката Соня Пенкова отделя особено място на въздействието на фактори, водещи до съвременните трансформации на музейните мрежи – информационното общество и технологиите, пазарните механизми, процесите на глобализация.

Монографията се базира на архивни документи, официални документи на законодателната и изпълнителна власт, управленски програми на правителствата след 1989 г., статистически данни, научни изследвания, публикации в медиите.

9789549277760

Информационен лист

Височина
24 см.
Ширина
17 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
450 гр.