• Нов
  • Нов

Между войната и мира. Съхраненото наследство на Българската армия

39,95 лв.
С вкл. данък

Издателство: Национален военноисторически музей

Година на издаване: 2018 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 200

Тегло: 1088 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Книгата представлява пътешествие през историята на България от националноосвободителните борби до най-близкото минало на българските въоръжения сили. Богато илюстрованото издание разкрива пластовете на колективната памет чрез съхранените реликви – част от фонда на Националния военноисторически музей. В него е нареден пъзелът между войната и мира чрез материалното наследство, завещано ни от българските държавни глави, личности от висшето военно командване, политици и обикновени хора, оставили диря в нашето минало.

Из книгата

Книгата, която разгръщате, е докосване до повече или по-малко познати истории, събития и личности от българската военна история със съхраненото за тях в Националния военноисторически музей. Разлиствайки пластовете на историята чрез стотиците хиляди артефакти, събирани и проучвани с отдаденост и отговорност от хората, работили в музея през стогодишното му битие, пред Вас ще оживее националният разказ за България и нейната армия между войната и мира.

Сред многобройните културни ценности са такива, които повече от столетие илюстрират учебниците и книгите, изследващи историята, и в този смисъл съграждат колективната национална памет и формират идентичността на българите. Много са материалните свидетелства, носители на най-емоционалните сюжети в националния разказ за водените от България войни, превърнали се в непресъхващ извор на самочувствието на българина.

Артефактите от фонда на Националния военноисторически музей са свидетели на конфликти, войни, усилни години, победи и изпитания, натоварени с героична или травматична памет и разкриващи нагласите в обществото и механизмите на неговата модернизация. Хиляди са съхранените свидетелства за малкия човек в голямата история, непознат, но оставил с делата или пролятата си кръв диря, за която ние разказваме в опит за конструиране на колективната памет. Едва ли са много личностите от висшето военно командване в 140-годишното развитие на Българската армия, чиито вещи музеят не притежава. Безспорно значим факт са и съхранените колекции на българските държавни глави, които са и главнокомандващи на армията ни. Всички те градят пълнокръвния разказ за българската военна история с нюансите, натрупани от времето и политическата конюнктура и натоварени с очакванията на обществото. Призвано да съхрани богатата история на Българската армия, голямото семейство на Националния военноисторически музей създава неразрушим мост между минало и настояще и пази следите на времето, които оживяват на страниците на този каталог.

9786197039054

Информационен лист

Височина
28 см.
Ширина
23 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
1088 гр.