Знаци край пътя

Знаци край пътя

15,00 лв.
С вкл. данък

Знаци край пътя

Автор: Иво Андрич
Година на издаване: 2013
Брой страници: 545
Корици: меки
Размери: 14х21 см

Продуктът не е наличен!

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Този том съдържа първото у нас интегрално издание на наследството от записки на Иво Андрич - есеистичните миниатюри, известни в историята на литературата като "духовните завещания" на големия балкански разказвач.

Създавани през целия творчески път на писателя, подреждани и подготвяни за печат от автора 6 края на живота му, тези записки са и единствената книга, озаглавена от Андрич "Знаци край пътя".

Кратките текстове с отворена структура образуват цялостна творба, мироздание от размисли и наблюдения за хора, градове, пейзажи; за предмети и състояния; за видяно и преживяно; за творчеството и изкуството; за "тъмните вилаети" на историята; за кръста и красотата на живеенето...

Светогледът, поетиката, метафизиката и изстраданата мъдрост на един трагик, стоик и оптимист, но преди всичко на един велик хуманист.

Андрич не успява да види отпечатана книгата си "Знаци край пътя". Тя ce появява една година след кончината му. Настоящият български превод е по изданието от 1981 г., което изцяло следва петте тетрадки с фрагменти, както са оставени от Андрич, но включва и миниатюрите от намерените необработени папки, разпределени от редактора към вече оформените тематични части.

Заглавията "Знаци край пътя", "За писателя" и "Безсъница" са изписани собственоръчно от Андрич. "Безпокойства от памтивека" е цитат от негов фрагмент. "Образи, картини, настроения" е редакторско заглавие. Осемте страници текст на "Вечен календар на майчиния език" не присъстват в българското издание. Те представляват интерес само за родноезичната аудитория на автора.

"Знаци край пътя" е първа книга от новата поредица De profundis на издателство "Панорама" за есеистика, автобиографична проза, изворна литература, дневници, изповедни текстове...

Вижте и други заглавия от автора:
Знаци по пътя - градове и предели
Омер Паша Латас
За любовта и жените: Разкази
Разкази за особняците и малките хора

Панорама
9789549655681
Нов