Реймско евангелие (фототипно издание)

30,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Д-р Николай Иванов Колев

Издателство: Гута - Н

Година на издаване: 2022 г.

Издание: мека корица

Брой страници: 62

Тегло: 149гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

I част на кирилица: св. Прокопий Сазавски, около 1030 г. II част на глаголица: монаси от Емауския католически манастир, Прага, 1395 г.

"Уважаеми читателю,

В ръцете си държиш фототипно копие от една българска светиня, а именно текстове на Глаголица и Кирилица на прочутото евангелие, над което са били заклевани всички френски владетели в катедралата на град Реймс. Реймското евангелие е пергаментен ръкопис, състоящ се от две части: първата от 32 страници, написана с кирилица и втората, от 62 страници, написана с глаголица. Първата част, която съдържа Празнични четения на евангелието за периода 1.IX. - 9.III. според православния обред, е написано на български.

В този ръкопис е използвана уникалната българска буква ? (юс), и по сведения, известни на Васил Априлов през 1841 г., това Евангелие е писано преди 1053 година, или около 1030. Втората част съдържа Апостолски послания и празнични паремии за периода 27.X. - 9.III. според католическия обред и е написана през 1395 г. от монаси на Емауския католически манастир, основан в Прага през 1347 година с богослужение на български език. В края на глаголическата част има кратка бележка, според която Кирилската част е написана от Св. Прокопий Сазавски. Днес ръкописът се съхранява в Трезора на библиотеката в Реймс и достъпът до нея се разрешава само в изключителни случаи. През 2005 година с посредничеството на председателя на Комисията по правата на човека и вероизповеданията на Народното събрание - Лъчезар Тошев и тогавашния апостолически нунций в България монсеньор Джузепе Леанца бе предоставено електронно цветно копие на Реймското Евангелие на компакт диск."

Д-р Николай Иванов Колев

Гута-Н
9786197444612

Информационен лист

Височина
21 см.
Ширина
15 см.
Тегло
149 гр.