• Нов
  • Нов

Калиграфия на мечтите

16,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Хуан Марсе

Издателство: Авангард принт

Година на издаване: 2015 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 434

Тегло: 529 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Първата книга на Хуан Марсе след удостояването му с най-голямата литературна награда за испаноезични автори „Сервантес” ни връща в света, създаван от автора в продължение на години. Действието се развива в Барселона след края на Гражданската война – дълъг период на лишения и униние. Един юноша (въплътил много черти на самия автор), страстен читател и любител на киното, мечтае да стане велик пианист и съчинява заедно с приятелите си героични истории, стремейки се да се измъкне от суровата, безперспективна действителност.

Баща му, който е зает с изтребването на „сини плъхове” в кина и складове, но и със задачи, които го отвеждат често до границата с Франция, в крайна сметка бива принуден да избяга, за да не бъде арестуван.

И въпреки изпитанията на героите романът, с типичния за автора съкровен и ироничен тон, е песен на надеждата и стремежа към щастие, възможни отчасти и поради способността на въображението, на литературата да ни потапят в един прекрасен паралелен свят.

ЗА АВТОРА

Хуан Марсе е испански писател от т.нар. “Поколение на ’50-те”. Носител e на най-голямата награда за испаноезична литература в света – Сервантес за 2008.

Роден е на 8 януари 1933 г. в Барселона като Хуан Фанека Рока. Майка му умира при раждането и малко след това е осиновен от семейство Марсе?, чиято фамилия приема. След като завършва училище, започва работа като чирак бижутер. От 14-годишна възраст публикува свои творби в разнични списания. Печели първата си литературна награда (Premio S?samo) през 1959 г. за свой разказ, а 2 години по-късно публикува и първия си роман “Encerrados con un solo juguete”. Между 1959 и 1962 г. живее в Париж, упражнявайки различни професии (преводач, учител по испански и др). След като се завръща в Барселона, работи като киносценарист. Сътрудничи и в различни издания, а в списанието Por favor, става и главен редактор.

Действието в произведенията на Марсе се развиват в родната му Барселона и по-специално Гинардо, кварталът в който писателят се ражда и минават младежките му години. Детството му минава в следвоенните години, което силно се просмуква в цялото творчество. Отношенията между хората, моралната и социална деградация на периода на диктатурата на Франко, пропастта между различните социални класи и загубеното детство са основни теми за Марсе. Романите му са преведени на редица езици – немски, френски, английски, полски, унгарски, български и др., а част от тях са екранизирани.

9789543372737

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
14 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
529 гр.