1Q84 - комплект от 3 книги

1Q84 - комплект от 3 книги

50,00 лв.
С вкл. данък

1Q84 - комплект от 3 книги

1Q84 - книга 1
1Q84 - книга 2
1Q84 - книга 3

Автор: Харуки Мураками
Година на издаване: 2012
Брой страници: 416/368/448
Корици: меки

Временно не е налично!

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Когато в Япония са публикувани първите две книги на "1Q84", читателите разграбват милионния тираж и са завладени изцяло от историята на Аомаме и Тенго и странния паралелен свят, който те обитават. И тогава - година по-късно - за радост на читателите Харуки Мураками съвършено неочаквано публикува книга трета на романа, криеща развръзката на необичайното повествование, в което ни потапя разюзданото му въображение.

Както ни подсказва заглавието, романът е поклон пред Джордж-Оруеловата "1984" (цифрата 9 на японски се произнася като буквата Q).

1Q84 - книга 1:
На фокус в „1Q84 - книга 1“ са два култа - на една християнска секта, известна като Обществото на свидетелите, и култът на мистериозната секта, предизвикала атаката с нервнопаралитичен газ в токийското метро през 1995 г. Действието стартира през 1984 г., но впоследствие се пренася в паралелния свят на 1Q84 година (Q=question mark, въпросителен знак), където човек може да изчезне безвъзвратно. Сюжетът на романа е продукт на необятна фантазия, но описанията на събитията са толкова натурални, че буквално поробват любопитството на читателя.

„В романа може да се усети полъх от трилогията „Милениум“ на Стиг Ларшон, но почитателите на Мураками няма как да бъдат заблудени. Да, това е стопроцентова творба на Харуки Мураками, творба, в която магични феномени и халюцинации съжителстват изкусно с делнични ритуали като приготовлението на пикантна японска храна, например. И тук, както в добре познатите ни творби на Мураками, са налице паралелни измерения – действието започва през 1984 г., но когато Аомаме, една от ключовите героини в романа, вижда доклад за изграждането на Американско-съветска база на Луната, а след това съзира и „втора Луна“ на небето, стига до извода, че се е натъкнала на друга Вселена, която тя назовава „1Q84“." - Стивън Пуул от „Гардиън“

 

1Q84 - книга 2:
Годината е 1984. Аомаме е заседнала в такси в тежкия трафик на Токио, а има неотложна и спешна задача, която трябва да изпълни на всяка цена. Шофьорът ѝ предлага решение на проблема и тя приема, но в резултат на действията си започва да се чувства все по-откъсната от действителността.

Тенго, който мечтае да бъде писател, води едно с нищо незабележимо съществование, докато не се оказва забъркан в странна история, свързана с литературна награда, за която е кандидатствало с първия си роман седемнайсетгодишно момиче. Историята, описана в романа, въздейства силно на читателите, но дали е истинска, или измислица? Междувременно Аомаме и Тенго започват да усещат, че светът става все по-странен, а те не могат един без друг...

 

1Q84 - книга 3:
В третата книга на този уникален роман, покорил целия свят, се чува нов глас - гласът на Ушикава. И той задава най-различни въпроси: кой е този баща, който неспирно идва да чука на вратата ни? Реалността бива ли изобщо истинска? А времето, тази страховита илюзия, завинаги ли е изгубено? Аомаме и Тенго вече не са сами под двете луни на 1Q84. Те не го съзнават още, но това е единственото безупречно място на света. Едно напълно изолирано място и все пак единственото, необагрено в цветовете на самотата.

 

Творчеството на Харуки Мураками е нетипично явление в контекста на японската литература. Японец по народност, Мураками е много по-близък до американския манталитет и маниер на писане, като сам твърди, че е повлиян от попкултурата. Роден е в Киото, а младите си години прекарва в Токио и едва през 1991 г. посещава за първи път Америка. Въпреки това още в първият му роман "Чуй как пее вятърът" се долавят чуждестранният стил и носталгия, които го отличават на фона на основните японски литературни течения. В романите на Мураками откриваме сериозни идеи за самотата и алиенацията, за духовната празнота и упадъка на ценностите, за липсата на връзка между хората в японското общество. Тези идеи умело са съчетани със сюрреалистична атмосфера и хумор.

Други романи от Муриками са "След мръкване", "Кафка на плажа", "На юг от границата, на запад от слънцето" и др. Във всеки негов роман има поезия, а внушението е толкова силно, че прочетеното се изживява като реалност. Това е и причината книгите му да се издават в над двумилионни тиражи не само в Япония, но и в цял свят: САЩ, Западна Европа, Русия, Сърбия и пр.

Нов