Сънища и стигми

16,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Иржи Падевет

Издателство: Парадокс

Година на издаване: 2022 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 164

Тегло: 200 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

За какво се боричкат Ян Кубиш и Йозеф Габчик на Коледа 1941 г.? Дали през 1942 г. енорийският свещеник на Лидице Йозеф Щемберка очаква с нетърпение лятото? Може ли Едвард Бенеш да направи снежен човек? С какво намокря гащите си Милош Земан, докато гледа Спартакиада?

Има моменти, на които сякаш можеш да се убодеш – сякаш историята е поспряла да си поеме дъх, за да отприщи цялата си натрупана сила. „Сънища и стигми“ е сборник разкази с (не)очакван край, посветени тъкмо на тези „на пръв поглед банални, но в същото време съдбовни мигове“ от историята на Чехословакия – от самото ѝ създаване през 1918 г. до „Кадифената революция“ и края на комунистическия режим 1989 г. Книгата обаче представя тези мигове по-скоро като кадри от исторически филм, отколкото като низ от факти, а пъзелът се допълва от вградените цитати от вестникарски публикации. В сюжетните линии разпознаваме личности и събития, оставили отпечатък не само върху чешката, но и върху общоевропейската история.

Майсторът на „литературата на факта“ Иржи Падевет умело си служи с комични детайли и привидни баналности, за да внуши на читателя трагизма на миналото и да му напомни, че понякога нещата, които на пръв поглед ни се струват тривиални, могат да променят посоката на събитията и личните житейски истории.

9789545534355

Информационен лист

Височина
21.3 см.
Ширина
14.2 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
200 гр.