• Нов
  • Нов

Как се създават диктатори. Култът към личността през ХХ век

22,50 лв.
С вкл. данък

Автор: Франк Дикьотер

Издателство: Жанет 45

Година на издаване: 2023 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 406

Тегло: 350 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Великолепни кратки биографии, представени в историческа последователност, които се отличават с драматичните си детайли и задълбочения анализ. Ерудираното и живо повествование оправдава очакванията, заявени чрез интригуващото заглавие. Дикьотер се е справил чудесно, създавайки рядко проникновена книга, написана с човечност, замах и неочаквани хумористични проблясъци.

– The Wall Street Journal

Сериозна, но оптимистична книга – доколкото изобщо е възможно една историческа творба да буди оптимизъм. Ако не друго, тя поне предлага известна историческа перспектива на читателите, когато решат да хванат в крачка в социалните мрежи поредния световен лидер, обезпокоително поел по пътя на диктатурата.

– Тим Сайфърт,

Asian Review of Books

[В тази книга] предмет на изследване са не безпаметните масови вълни на непредсказуем терор, мъчения, чистки, глад, война. Авторът ни показва по-скоро вътрешните механизми на обществения разпад, на загубата на човешки облик, вследствие на опорочаването на понятията за истина и логика; и още – как всяването на смут и терор създава послушни, изолирани индивиди, чиято възторжена възхвала на режима, породена от страх, превръща всички [ни] в лъжци.

Това е извънредно вълнуваща и проницателна книга, написана от доблестен човек.

– The New Statesman

Кратките биографии на Дикьотер се отличават с ярки и жизнени образи, разкриващи сходна мегаломания при различните режими (тези хора са се учили един от друг), както и сходния начин, по който са били подпомогнати от опортюнистично настроени съветници, лековерни журналисти, наивни чуждестранни лидери и подплашени съперници за власт. И макар в повтарящия се модел да има нещо потискащо, в крайна сметка се налага впечатлението, че повечето диктатори стават жертви на собствената си самонадеяност.

– Брендън Дрискъл,

Booklist

9786191868650

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
13 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
350 гр.