Забрана за четене

Забрана за четене

16,00 лв.
С вкл. данък

Забрана за четене

Автор: Стефан Табаков
Година на издаване: 2010
Брой страници: 816
Корици: меки
Размери: 16,5х24 см
  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Анотация

Както в първия, така и в този том основното съдържание представлява поверителна документация, до която, освен пряко ангажираните с постоянното и попълване и актуализиране, достъп са имали само строго ограничен брой началници на управления и отдели в системата на ДС. Нейното проследяване разкрива истинския лик и механизмите на комунистическата тайна служба, нямаща нищо общо със сигурността на българската държава, въпреки наименованието си.Това са агентурни донесения на щатни и нещатни сътрудници, рапорти, справки и сведения, планове за мероприятия и протоколи от разпити, предложения с резолюции и възлагане на задачи — всички преследващи целта да се разкрие всеобхватно политическата дейност сред ВЕ (вражеската емиграция) на ИР (изменника на родината) Стефан Табаков и да бъде той неутрализиран или чрез евентуалното му вербуване, или чрез неговото физическо ликвидиране. Същевременно документите дават представа за неограничената власт, с която е разполагала ДС, за да си играе със съдбите на българските граждани и под диктата на принудата да превръща мнозина от тях, включително и близки на Табаков, в „доброволни" доносници.

 

За автора:

Роден е на 1 март 1925 г. в гр. Фердинанд и, както сам твърди, е родово свързан с българската социалдемокрация. През 1939 г. завършва прогимназия. Мизерията го принуждава да работи различни професии, записва и учи като частен ученик в Търговската гимназия в Монтана, после в София и отново в Монтана поради изключвания по политически причини в периода 1946-1948 г. След 9.ІХ.1944 г. е приет за член на ССМ и като активист на опозицията е преследван и арестуван на 11 ноември 1948 г.

Много умело още същия ден успява да се отскубне от Дирекцията на милицията на ул. ”Московска” в София и да емигрира в тогавашна Югославия. 

След множество перипетии на 17 декември 1951 г. успява да избяга в Австрия. В град Грац работи като градинар и следва право. Установява се във Виена, където 16 години работи в Радио “Свободна Европа”. След това до пенсионирането си е чиновник в Министерството на вътрешните работи на Австрия.

 

" Смятам за мой морален дълг в името на истината и справедливостта да разкрия грозното, уродливото лице на т. нар. социалистическа действителност и да дам на историята всичко, каквото съм успял да докопам от тъмните архиви на ДС в София и Михайловград, сега Монтана, с мисълта да не се забравят сторените злини. А ако някой се опита да ме обвини или упрекне: “защо се ровя в миналото”, засягало виновни и “невинни”, да се обърне към авторите на тези, макар и осакатени досиета - доброволни или платени ченгета, офицери от ДС, полковници и генерали от различните управления: на МВР, Първо, Второ, Шесто... Заветът, който е бил спътник през целия ми живот, е: ,,СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ". За мене свободата и истината, достойнството и честта ми са най-свети! Именно поради тази причина тази книга е моето призвание към всички, особено към младото неосквернено поколение."

Стефан Табаков


9789548248662
Нов