- Нов
Вход за съществуващ акаунт Влезте в акаунта си
Нулиране на парола
Нов акаунт-регистрация
Водораслите - храна и лекарства
Автор: Стефка Димитрова-Конаклиева
Издателство: Пенсофт
Година на издаване: 2009 г.
Издание: меки корици
Брой страници: 182
Тегло: 310 гр.
Сигурност на личните данни на физически лица
Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.
Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок
Това е първата книга у нас в областта на знанието за водораслите и тяхното използване. На нейните страници са намерили място данни за световния океан и неговите особености, които определят климата на нашата планета. Книгата обогатява представите за тази много разнообразна и малко позната растителна група, чиито представители от микроскопични до гиганти, произвеждат 70 % от кислорода на Земята. Книгата предлага информация за химичния състав на тези растения, както и от кога, кои от тях, в кои страни на света и как се използват за храна на хората. Тази храна днес се смята за лечебната храна на века. За българските гастрономи са създадени 11 наши рецепти с водорасли. Някои от специфичните вещества на тези растения, например техните полизахариди - агар, карагенани и алгинати - са навлезли и все повече навлизат в човешкия бит в целия свят и се използват от много по-голям брой хора, отколкото от самите водорасли. Едва ли си даваме сметка, че ежедневно употребяваните от нас пасти за зъби, кремове, шампоани, червила и пр., както и кетчуп, сладолед и др. съдържат тези вещества. Несъмнен интерес преставляват данните за използването на водораслите в народната и официалната медицина, фармацията, стоматологията и козметиката. Илюстрациите, както и указателите, които се намират в края на предлаганата книга, улесняват нейното ползване от широк кръг читатели.