Фрида или за болката

14,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Славенка Дракулич

Издателство: Панорама

Година на издаване: 2023 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 164

Тегло: 200 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Темата за болката u болестта е общо място в белетристиката на Славенка Дракулич. Виждаме го още от първия ? роман „Холограми на страха" (1987) - в него се проследява съдбата на млада жена, която заминава за САЩ за трансплантация на бъбрек, а после през възприятието на собственото ? тяло след операцията се отваря главната тема в творчеството на авторката -тялото, болестта, травмата, с неотменно втъкан автобиографизъм.

След отново „женския" роман „Мраморна кожа" (1989) се появява „Божествен глад" (1995), в който темата за телесността е обострена до канибализъм. После читателят се среща с "все едно ме няма" (1999), роман за тялото и травмата, за бруталното изнасилване и неговите последици, на което са изложени жените по време на войната в Босна и Херцеговина.

Романът за мексиканската художничка Фрида Кало се вписва съвсем логично в контекста на предишните романи на Дракулич, а жената, за която се пишат „истински" биографии и се снимат филми, става обект на писателския интерес не заради комерсиалния потенциал на своята биография, а заради телесната болка, която е била принудена да понася и в крайна сметка я е канализирала в рисуването. Картините, с други думи, могат да бъдат автентичен израз на болката, за разлика от думите, на които това въобще не им се удава - смята авторката. Пред нас е един отлично написан роман, в който Дракулич показва чувство за мярка и равновесие между атрактивната биография на художничката и осмислянето на тялото през болката.

Ягна Поганич

Панорама
9786197609103

Информационен лист

Височина
21 см.
Ширина
13 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
200 гр.