Тайни знаци

6,55 лв.
С вкл. данък

Автор: Фима Клетникова

Издателство: Изток-Запад

Година на издаване: 2018 г.

Издание: меки корици 

Брой страници: 88

Тегло: 120 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Поетическият свят на Фима Клетникова е богата мозайка от преживявания, опитности, идеи. В него свой лиричен изказ намират и интимността на любовта, и самотата, и болката от загубата и изгубения рай, и метафизичната вглъбеност и обръщане към феномена на съществуването в дълбоко и смирено единство с природата и Бога... Това е поезия на опростени думи с директно назоваване, положени в лирико-медитативен контекст, от който потичат стихове на преживяно и промислено вдъхновение.

Матея Матевски

Поезията на Клетникова вълнува. Вълнува, защото в родната поезия са редки стихотворенията с дотолкова кондензирана Хераклитовска мисъл, където интензитетът не е нито агресивен, нито болезнен. В света на Клетникова доминира идеята за предсократовата хармония на всички елементи (небе, вода, земя, огън) и всички феномени (магнит, вятър, огледало, тайна врата, душа, тишина, нула). Всички те се спояват в спокойно единство, но за разлика от Хераклит, за когото огънят е главният елемент, за Клетникова това е небето („което се подмладява“), небето като прасубстанция, символ на вечния живот, гарант за хармоничността на света и носител на идеята за вечността.

Ясна Котеска 

Фима Клетникова (р. 1948, Скопие) е една от ярките съвременни македонски поетеси. Завършила е право в университета „Св. Св. Кирил и Методий“ в Скопие. Автор е на поетическите книги: Глина и слънце (2002), Ден изпратен от небето (2003), Оцветени тишини (2008), Небе (2010), Арфа от думи (2011) и др. Поезията ѝ, типично лирична и обърната към светлата страна на човешкото съществуване, е високо оценена от много именити македонски поети, писатели и критици.

9786197392227

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
13 см.
Дебелина
1 см.
Тегло
120 гр.

Нов акаунт-регистрация