• Нов
  • Нов

Чужденци

12,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Андраш Петьоц

Издателство: Ерго

Година на издаване: 2021 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 18

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Романът Чужденци на Андраш Петьоц, вдъхновен от едноименната творба на Албер Камю, е екзистенциална драма за живота на Анна, осемгодишно момиченце, и неговата майка. Двете са бегълки, които жадуват за дом, топлина и обич, но са принудени от обстоятелствата да се скитат из неназовани краища на евразийския континент.

Най-страшният им враг са така наречените варвари. Романът проследява нелеката съдба на майка и дъщеря до деня на трагичната развръзка.

Чужденци те кара да я прочетеш на един дъх... - споделя Имре Кертес, лауреат на Нобелова награда за литература. 

Тази книга разказва за несигурното, плашещо бъдеще на Европа. Историята, описана в нея, всъщност би могла да се случи в коя да е източноевропейска страна, казва за творбата полският писател Кшищоф Варга.

Изданието е осъществено с любезното съдействие на Институт „Балаши” – Будапеща, както и с подкрепата на Фондация „Унгарска преводаческа къща“ – Балатонфюред. С благодарност на семейство Анна Найденова и Ласло Варади. 

Преводът е дело на Мартин Христов

Андраш Петьоц (р. 1959, Будапеща) е писател, поет и редактор, подпредседател на унгарския ПЕН-клуб. Литературната му кариера започва през 1980-те години, като представител на ъндърграунд течението. Публикува самиздат, присъединява се към Парижкия кръг на авангардистите, един от обновителите е на визуалната и акустичната поезия. Участва в местни и чуждестранни литературни фестивали. Публикува и под псевдоним, предизвиква сензация в родината си със стихосбирката Женска къдрица под името Рита Естер Мечеки.

От средата на '90-те години в поезията му все повече изпъкват мотиви, характерни за синтезирането и обединяването на поетическите традиции. През 2001 г. публикува стихосбирката в проза На мястото, от слънцето огряно, плод на преживяванията му по време на писателски семинар в Айова, САЩ, която излиза и на български език.

Романът Чужденци (2007) претърпява три преиздания в родината и досега е преведен на немски, полски и грузински език. 

9789548689618

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
13 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
230 гр.