Кредната еволюция на остров Ливингстън, Антарктика

22,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Христо Пимпирев

Издателство: УИ "Св. Климент Охридски"

Година на издаване: 2023 г.

Издание: твърди корици 

Брой страници: 176 

Тегло: 400 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Целенасочените геоложки изследвания на остров Ливингстън, където се намира българската полярна база „Св. Климент Охридски“, започват преди 30 години, по време на самостоятелната българска антарктическа експедиция през астралното лято на 1993–1994 г. Дотогава са били провеждани единични рекогносцировъчни проучвания от полеви лагери на британски, аржентински, чилийски, полски и испански геолози.

В този труд се прави обобщение на синтезираните данни за стратиграфията и геоложката еволюция на остров Ливингстън през кредния период. Основните изводи са резултат на детайлната картировка в мащаб 1:5000, прецизното разчленяване на 11 разреза и седиментоложки изследвания с цел фациален анализ и определяне на обстановките на утайконатрупване в двата кредни седиментни басейна Майерс Блъф и Байерс. Направени са и регионални корелации със скали, отложени по време на кредния период, разкриващи се на Антарктическия полуостров, когато той се е намирал на половината разстояние от сегашната си позиция, което няма аналог в западната окрайнина на Патагония.

Проф. дн Христо Пимпирев е преподавател по геология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, учен и полярен изследовател. Основател и председател на Българския антарктически институт и директор на Националния център за полярни изследвания. Ръководител на 31 национални антарктически експедиции. Първият българин, поставил националния трибагреник на Южния полюс на 8 януари 2013 г. Автор на 10 книги, 8 документални филма и над 250 научни публикации.

Проф. Пимпирев е удостоен с високото звание „Командор на Ордена на Исабел Католическа“ с указ на краля на Испания за значителния му принос в приятелството и сътрудничеството между испанската и българската нация. Пимпирев връх на остров Александър, Пимпирев ледник и Пимпирев бряг на остров Ливингстън, Антарктика, носят неговото име.

9789540756776

Информационен лист

Височина
23 см.
Ширина
16 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
400 гр.