Черно кафе

Черно кафе

10,99 лв.
С вкл. данък

Черно кафе

Автор: Агата Кристи
Година на издаване: 2014
Брой страници: 208
Корици: меки
Размери: 13х20 см
  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Анотация:

Разследва Поаро

Изобретателят на силен нов експлозив - сър Клод Еймъри е притеснен, когато химичната му формула изчезва. По всичко личи, че виновникът е един от гостите в дома му – роднина, а може би приятел... Който и да е заподозреният, сър Клод решава да му даде възможност за обяснение – но крадецът не е съгласен с това.

Когато вратите се заключват и светлините угасват, вместо да върне формулата, един от гостите добавя нещо към кафето на домакина....Сметана? Не. Захар? Не – смъртоносна доза хиосциаминов хидробромид...

 

За авторката:

Дейм Агата Мари Клариса Кристи (на английски: Dame Agatha Mary Clarissa Christie) (родена с името Агата Мари Клариса Милър) е английска писателка, авторка на многобройни разкази, повести, романи и драми с криминален сюжет. Тя е ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят, а романите й – вечно живи.

Агата Кристи е родена на 15 септември 1890 г. Учи пеене в Париж, работи като медицинска сестра. Омъжва се за Арчибалд Кристи през 1914 г., който е пилот в Кралския корпус и прекарва цялата Първа световна война във Франция. Там работи в диспансер, откъдето придобива задълбочени познания за отровите и ефекта им върху човешкото тяло. Затова и половината от убийствата, описани в романите ѝ, са от отравяне. Първият си криминален роман, „Тайнствената афера в Стайлс“, пише през 1917 г. Той е издаден през 1920 г.). В този роман именно запознава читателите с белгийския детектив Еркюл Поаро, но продажбите на романа са толкова незначителни, че авторката не получава и пени хонорар. Всичко се променя с публикуването на „Убийството на Роджър Акройд“, издаден през 1926 г. Гениалният обрат на сюжета и изненадващата развръзка са същинска революция в улегналия жанр на детективските истории.

Първият ѝ брак, с Арчибалд Кристи, завършва с развод през 1928 г. През 1930 г. се омъжва повторно за археолога Макс Малоун, с когото остава заедно 45 години. По време на втория си брак Агата Кристи често придружава мъжа си на разкопките му в Ирак и Сирия. Местата от Близкия изток се превръщат в основна тема на книгите ѝ от този период. През 1955 г. Кристи става първият автор, получил наградата „Гранд Мастър“, на американските писатели на мистерии. Обявена е за кавалер на Ордена на Британската Империя през 1971 г. Самата тя не харесва адаптациите на романите си за кино и телевизия. Но през 1972 г. лично одобрява екранизацията на „Убийство в Ориент Експрес“, която спечелва на Албърт Фини номинация за наградата „Академи“ за образа на Еркюл Поаро.

Агата Кристи умира на 12 януари 1976 г. като най-известния в света автор на криминални истории. Нейните осемдесет романа са преведени на над четирийсет езика и са продадени в над два милиарда екземпляра. Емблематичните й герои Еркюл Поаро и госпожица Марпъл й спечелват титлата „Първата дама на криминалния жанр”.

9789543892921
Нов