• Нов
  • Нов

Променящите се ромски общности

20,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Радостина Антонова

Издателство: УИ "Св. Климент Охридски"

Година на издаване: 2024 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 216

Тегло: 362 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Резултатите от теренните изследвания и техният анализ категорично рушат представите за хомогенна ромска общност дори само в рамките на един квартал и на едно поколение младежи. И заедно с това изявяват сходства и различия между двете групи младежи (роми и българи), търсейки тяхното обяснение и възможностите за сближаването – опознаването, взаимодействието – между тях. Надявам се книгата на Радостина Антонова да достигне не само до студенти по социология, политология, културология, етнология; до социални учени, интересуващи се от проблемите на българското общество и на съжителството/взаимодействията на роми и българи, но и до ангажираните с образователни и социални политики дейци както на местно, така и на национално равнище. В нея се съдържат много детайли, които си струва да бъдат внимателно обсъждани и които би следвало да провокират следващи изследвания.

Проф. дсн Майя Грекова

Целта на научния труд е да обясни как принадлежността към маргинализирана етническа малцинствена група или към властимаща мнозинствена група влияе върху начина, по който младите хора във възрастта на юношеството и на възникващата зрелост формират своите ценности, групови идентичности и нагласи към активност и поемане на отговорност или към фатализъм и преживяване на стигматизираност, как изграждат своите индивидуални жизнени проекти и перспективи. Постижение на научното изследване е, че то не е просто „моментна снимка“ на светогледа, ценностите и нагласите на младежите от двете изследвани общности, а представлява опит да се проследят промените в тези структури на личността в един относително дълъг период, сравнявайки данните от две проведени изследвания с идентична методология през 2002 и 2017 г., разширени с резултатите от допълнителното качествено изследване за верифициране на изводите от тях по отношение на ромската общност в столичния квартал „Факултета“ през 2023 г.

Изборът на двете години, в които са проведени основните теренни изследвания, се оказва особено удачен и може да представлява интерес за много други изследователи на междуетническите отношения в страната.

Проф. д-р Илона Томова

9789540759005

Информационен лист

Височина
23 см.
Ширина
16 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
362 гр.