Автентични писма и документи Т.1

50,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Георги С. Раковски

Издателство: Университетско издателство "Св.Климент Охридски"

Година на издаване: 2023 г.

Издание: твърди корици 

Брой страници: 344

Тегло: 1497 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Двутомното издание е подготвено по повод на 200-годишнината от рождението на Съби (Сава) Стойков Попович – Георги Раковски (1821–2021), и включва факсимилета на материали от неговия архив с необходимите бележки към тях.

В настоящия първи том са събрани документи, отразяващи живота и неговата обществена и книжовна дейност такива, каквито възрожденецът ги е замислял и собственоръчно е описал. Включени са още писма до него, до различни институции в Русия и Румъния, устави и планове, малко познати вестникарски броеве. Документите са подредени хронологично с идеята читателите да проследят житейския път на нашия герой и израстването му като общопризнат национален водач.

Водени от разбирането, че в днешното пренаситено с електронни информационни източници време любородният читател трябва да бъде подтикнат сам да се потруди над ръкописите, съзнателно се отказахме „да разчетем” и да осъвременим отделните текстове. Така всеки, който посегне към настоящото издание, ще се изправи пред предизвикателството да се докосне до автентичното писмено наследство на котленеца и да се опита да възприеме през неговия неравен, на места и не съвсем ясен почерк вълненията, искреността на намеренията, пламенността на идеите, силата на разочарованието, горестта от предателството, възторга от успеха – цялата широка палитра от бурно преживяното в краткия земен път на Георги Раковски.

Към всеки документ са приложени коментарни бележки, в които са посочени мястото на съхранение, архивната сигнатура и наличната научна публикация. Пояснени са някои от по-важните моменти в живота на Раковски, имена на хора от епохата, събития от политически, културен и стопански характер. Поради специфичните особености на използвания през XIX в. книжовен език, без установени норми, в писмата често са използвани турцизми, гръцки фрази или текстове на гръцки език, диалектно изговаряни и написани думи, които са запазени в техния автентичен вид. Някои от представените документи са преведени, а за други са посочени най-подходящите източници с превод на съответните текстове, като коректно са цитирани използваните автори, сборници и монографии.

Пламен Митев, Надя Манолова-Николова

9789540755731

Информационен лист

Височина
30 см.
Ширина
21 см.
Тегло
1497 гр.