Кърпачът и неговите синове

Кърпачът и неговите синове

12,00 лв.
С вкл. данък

Кърпачът и неговите синове

Автор: Орхан Кемал
Година на издаване: 2013
Брой страници: 354
Корици: меки
Размери: 14х21 см
  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Анотация:

Топал е хром, застаряващ кърпач на обуща, опак и цапнат в устата мъж. Той се бори да свърже двата края и да осигури прехрана за жена си, двамата си сина, дъщеря си и трите си внучета. Но когато на неговата улица се настанява друг обущар, бизнесът му съвсем запада. Като капак на всичко, най-големият син Мехмет остава без работа. Търговията в скромното дюкянче не може да изхрани девет гърла.

Беднотията и отчаянието изправят баща срещу синове, домът е разкъсан от скандали. Така се стига до решението семейството да замине и да се захване с бране на памук. Мечтата им е, когато се завърнат, да си наемат по-хубав дюкян и вместо да кърпят обувки, да започнат да ги произвеждат...

Но брането на памук не е лесна работа. Очакват ги болести, беди и глад. Изглежда сякаш всичко е загубено и вече няма надежда...

Действието в романа се развива през 40-те години на миналия век – ранните години на Турската република, период, на огромна културна и икономическа промяна. По онова време Адана прави своя болезнен преход от земеделие към индустриализация. Романът описва ситуация на остра социална дезинтеграция, разкрива другото лице на модернизацията и раждането на нова класа от обеднели и безработни. Обществото е в шок от дълбоките промени, засягащи всичко – от работата до обществените ценности.

""Кърпачът и неговите синове” е един епизод от живота, в който възгледите и нравите на старото и новото, на прогресивното и регресивното са в конфликт... Човешките същества, от която и да е религия, цвят или раса, какъвто и език да говорят, където и да живеят на тази земя, всички се борят за по-щастлив живот."

Орхан Кемал

За автора:

Pоден e на 15 септември 1914 г. в Джейхан, Турция; умира от спонтанен мозъчен кръвоизлив през 1970 г. в София, по време на гостуване в България. Като младеж работи в текстилни фабрики и се запознава с тежкия физически труд. По-късно преживяванията му ще повлияят върху творчеството му. Когато е съвсем млад, прогресивните политически възгледи му донасят 5-годишна присъда. Тази мрачна страница от живота му обаче е белязана от съдбовна среща. Младежът се запознава с поета Назъм Хикмет – една от най-важните фигури на турската литература. Преживяванията на писателя през затворническите му години и възгледите му, споделени и оформени от Хикмет, са публикувани в неговите мемоари. Днес е считан за един от класиците на съвременната турска литература. Автор е на около 30 романа и една пиеса, както и на 12 разказа, а по творбите му има над 20 филмови адаптации. Персонажите на Кемал и историите им предизвикват сравнения с големи имена от световната литература, например Чарлз Дикенс и Джон Стайнбек.

9789546900470
Нов