За началата на университетската интелектуална традиция

20,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Олег Георгиев

Издателство: АИ "Проф. Марин Дринов"

Година на издаване: 2023 г.

Издание: твърди корици 

Брой страници: 184

Тегло: 200 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Представените книгата текстове са елемент от един общ контекст, който ги обединява смислово: университетската интелектуална традиция. Тази традиция обаче не е единствено плод на енергичността и съчетанието на интелектуалната активност на няколко емблематични за Средновековието автори (или не само това), нито е следствие от решение на папската или императорската власт, въпреки че тяхната властова санкция е била необходимо звено от историята на университетите.

Тя се е оформяла в продължение на векове и за превръщането ѝ в реалност са способствали множество – исторически, политически, социални, културни и пр., фактори. Механизмите на тяхното действие обаче често остават неясни и препятстват разбирането ѝ, което е довело след себе си до противоречиви оценки за средновековната култура и образованост като цяло. Затова ще предложа на вниманието на читателя размишление върху четири теми, които имат отношение към интелектуалната история на Средновековието и дават възможност да получим представа за начина на мислене на средновековните автори.

Книгата ще бъде полезна за всички, които се интересуват от интелектуалната история на Средновековието, от възникването и развитието на средновековния университет.

9786192453015

Информационен лист

Височина
20 см.
Ширина
13 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
200 гр.