Писма до Милена

Писма до Милена

15,00 лв.
С вкл. данък

Писма до Милена

Автор: Франц Кафка
Година на издаване: 2013
Брой страници: 300
Корици: меки
Размери: 14.5х20

Временно не е на склад!
  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Анотация:

„...току-що спря дъждът, продължил два дни и една нощ, вероятно не за дълго, но това си е събитие, което заслужава да се отпразнува, и аз ще го сторя, като Ви пиша“ – Първото писмо на Кафка до Милена започва като роман – прочетени последователно, всичките му писма до тази жена се превръщат в любовен роман, едно пиршество на отчаяние, върховно щастие, самоизтезание и самоунижение.
През април 1920 г. Кафка се запознава в Прага с журналистката Милена Йесенска, в компанията на общи приятели. В разговора тя му казва, че има намерение да преведе два от неговите разкази на чешки – така се започва разговор по една тема от двустранен интерес, поставя се началото на една връзка. Милена по това време живее във Виена, в „бавно разпадащ се брак“, Франц Кафка живее в Прага; срещи са възможни само от време на време. Писмата трябва да преодоляват разстоянието – те се превръщат в документи на една нарастваща страст.

Франц Кафка е роден на 3. юли 1883 г. в семейството на еврейски търговец
от Прага. От 1901 до 1906 г. следва известно време германистика, после право. След защитата на доктората си и едногодишен „юридически стаж“ през 1907 г. постъпва в застрахователното дружество „Асикурациони Дженерали“, а през 1908г. става юрист в „Дружество за застраховане срещу трудови злополуки“, където работи до пенсионирането си през 1922 г. В края на 1917 г. получава кръвоизлив, първата проява на туберкулоза, от която умира няколко години по-късно, на 3 юни 1924 г.
Според неговото завещание, литературното му наследството трябва да бъде
изгорено. Но най-близкият му приятел и пазител на ръкописите, Макс Брод, не изпълнява това желание и така спасява едни от най-великите художествени творби на миналото столетие.

Стено
9789544250263
Нов