• Нов
  • Нов

419

20,00 лв.
С вкл. данък

Автор: Уил Фъргюсън

Издателство: Litus

Година на издаване: 2015 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 418

Тегло: 535 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

„419“ на канадския писател Уил Фъргюсън разкрива зловеща схема за измами, заляла света.

Защо „419“? Името идва от параграф от нигерийския наказателен кодекс, който третира измамите. 419 е станало жаргон при изпечените мошеници; за техните жертви пък те казват „балама мугу“, казано обикновено с презрение. Сюжетът пресъздава съвсем достоверни случки, сполетяващи и днес включително хора, които познаваме. А измамниците – все по-уверени в себе си – разпростират мрежите буквално поцелия свят. Те докосват най-фините струни на състрадание с гласове на нещастници, изпаднали в беда. Да ви звучи познато? Докато нещата не загрубеят. Тогава вадят своите визитки, а на тях пише:

Знаеш ли кои сме?

Ние сме Мафията.

Ние ще те НАМЕРИМ...

и ще те убием.

Романът „419“ е публикуван през 2012 г. Носител е на наградата „Скотиабанк Гилър“ още същата година. Преди публикуването на романа Фъргюсън е известен предимно като писател на хумористична литература. На церемонията по връчването на наградата, с която е удостоена книгата, авторът заявява пред медиите: „[Историята] започна с мисълта, че може би наистина там някъде има нигерийски принц, който поради липса на средства не може да се добере до свободата си..., но когато започнах да я пиша, сюжетът потъна в мрак от само себе си.“

Накратко сюжета. Хенри Къртис – пенсиониран учител от Калгари, Албърта – умира в автомобилна катастрофа. Той се е самоубил, след като е бил въвлечен в парична измама, заради която семейството му ще остане на улицата. След смъртта му неговата дъщеря Лора заминава за Лагос, Нигерия, в опит да разбере какво се е случило и да предаде на правосъдието виновния извършител. Там тя е въвлечена е в шеметно лично разследване, което прерасва в криминален сценарий досущ като на филм. Нигерия се оказва люлка на изпипана схема за измами – започваща по интернет, продължаваща с телефонни обаждания и стигаща до най-банално изнудване.

Litus
9786192090092

Информационен лист

Височина
21 см.
Ширина
14 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
535 гр.