• Нов
  • Нов

Литературен сборник на Българановците. Фототипно издание

15,00 лв.
С вкл. данък

Издателство: Гео Милев

Година на издаване: 2018 г.

Издание: меки корици

Брой страници: 180

Тегло: 249 гр.

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

Първият брой на „Българан" се появява на 10 януари 1904 г., замислен и изготвен от двамата млади „списователи" Александър Кипров и Христо Силянов, а след третия брой вестничето е поето от опитните редактори и близки приятели Александър Божинов и Елин Пелин и то много скоро се превръща в едно от най-значителните хумористични издания в историята на българската журналистика и на националната ни култура. Около него бързо се създава широк кръг от видни български интелектуалци, които напълно споделят неговата критична насоченост, абсолютната му политическа независимост и модерната му естетическа линия.

Явлението „Българан" все още не е оценено по достойнство като ярка проява на гражданското общество, като издание, което се доближава до европейските стандарти. Модерността, която то внася в живота на българите, е била не по-малко необходима, от ролята на кръга „Мисъл", колкото и парадоксално да изглежда това на пръв поглед.

Българановците са знаели цената си и не са се съмнявали в непреходността на своето дело и тъкмо затова са съставили и издали своя знаменит сборник. Той също е станал събитие в онова първо десетилетие на XX век, както, надявам се, ще стане книжовно събитие и това негово фототипно издание.

Проф. д-р Филип Панайотов

Гео Милев
9789543330263

Информационен лист

Височина
21 см.
Ширина
14 см.
Дебелина
2 см.
Тегло
249 гр.