Сто сонета за любовта

Сто сонета за любовта

Сто сонета за любовта, Пабло Неруда

Година на издаване: 2012
Издател: Кръгозор
Брой страници: 112
Корици: твърди
Размери: 16.5х12 см

Тегло: 166 грама

 

Продуктът не е наличен!

  Политика за сигурност

Сигурност на личните данни на физически лица

  Безплатна доставка

Безплатна доставка при поръчки над 100 лв.

  Политика на връщане

Всеки артикул може да бъде върне в 14 дневен срок

"Искам да направя с теб това, което пролетта прави с черешите"

 

След почти двайсет години авторът, написал тези думи, отново се среща с българските си читатели. Пабло Неруда е най-големият чилийски поет и носител на Нобелова награда за литература, а "Сто сонета за любовта" е една от най-важните книги в неговото творчество. За Неруда великият испански поет Федерико Гарсия Лорка казва следното: "Той съзерцава света, завладян от истинско удивление; на него са му чужди два елемента, дали живот на толкова псевдопоети: омразата и иронията. Когато реши да поиска възмездие и вдигне шпага, той ненадейно открива ранен гълъб в дланта си".

Неруда посвещава сонетите си на последната си, трета и най-любима жена, Матилда Урутия. "Двамата с тебе вървяхме из гори и пясъци, из изгубени езера и пепелносиви пространства и събирахме отломки от чисто дърво, от стебла, изпитали люлеенето на водата и непостоянството на времето", пише поетът в началото на книгата си.


"Сто сонета за любовта" излиза като част от поредицата "Голямото завръщанеб". В нея ИК „Кръгозор” представя знакови автори и творби, с които няколко поколения читатели не са имали възможността да се срещнат.
"Сто сонета за любовта” разкриват един странен свят от светлина и мъдрост – диханието на една голяма любов!"- Николай Христозов

В потока незатихващ на жените,
във всички други търся само тебе...
Събираш всичко ти, а си една сред всички,
и аз задъхан с тебе преминавам
по цялата река на женското начало.


"В истинската поезия има един аромат, един акцент, една искрица, която всеки може да долови. И нека това да подхрани зрънцето лудост, което всеки от нас носи... А да живееш без това зрънце, е наистина безразсъдно." -
Федерико Гарсия Лорка

Пабло Неруда (Рикардо Рейес Басоалто) е роден на 12 юли 1904 г. в Чили. Приема псевдонима Неруда, повлиян от чешкия поет Ян Неруда. Първата му стихосбирка „Дрезгавина” излиза през 1923 г. От 1927 г. започва дипломатическата му кариера. Посещава почти всички европейски страни и редица държави в Азия и Латинска Америка. Два пъти е бил в България (1960 г. и 1962 г.). Неруда e с леви убеждения. Има три брака – последният му е с Матилда Урутия – жената на неговия живот. През 1971 г. Пабло Неруда получава Нобелова награда за литература. На 23 септември 1973 г. умира от рак.

9789547712751
Нов